Het verborgen goud: zoekt en gij zult vinden

8 januari 2020 Door John van den Bos

Ken je het Engelse gezegde “One man’s trash is another man’s treasure”? Hoewel dat heel af en toe letterlijk opgaat, heb ik het liever over de schatten die je in het meer spreekwoordelijke ‘trash’ vind; tweedehands spullen in kringloopwinkels en op vlooienmarkten. Niet alles hoef je nieuw te kopen voor je LARP outfits, zelfs niet voor High Fantasy nobelen. Het is alleen een beetje de kunst om de goede spullen te vinden en daar hoop ik je in dit artikel wat handvatten voor te geven.

Een tweedehands American Football harnas als basis voor een Ork harnas

Dingen van echt leer

Dingen van echt leer zoals riemen en tasjes zijn wellicht het meest aantrekkelijke om naar uit te kijken. Ook leren tasjes zoals die je aan zo’n riem zou hangen, kan je met wat fantasie vinden. Een beetje ‘saai’ uitziende handtas kan zomaar dé nieuwe accessoire worden voor je volgende Fantasy kostuum. Een zitbank of lange jas om het leer van te gebruiken om wat anders mee te maken, kan natuurlijk ook van de rommelmarkt af komen. Een enkele keer kan je zowaar zomaar tegen een lap leer aanlopen, maar dat is zeldzamer. Al met al genoeg om naar uit te kijken.

Ik heb het hier over echt leer, geen nepleer of ‘persleer’. Het ziet er doorgaans beter uit en bovenal is het duurzamer; zover mij bekend zijn er eigenlijk geen materialen in dezelfde prijsklasse die het net zo lang uithouden. Zie ter referentie de foto hieronder. De ‘afgebladderde’ riem is geen echt leer en de andere juist wel – beide zijn echter ongeveer even oud en heb ik ongeveer even vaak gedragen.

Wanneer je op zoek gaat naar items gemaakt van echt leer, is het wel zaak om te kijken of wat je wilt gaan kopen dan daadwerkelijk echt leer is. Er zijn meerdere manieren om die controle te doen, maar de makkelijkste, niet-destructieve manier is om een snijvlak op te zoeken. Bij riemen kun je dit makkelijk vinden in de gaatjes. Bij tassen kan je bijvoorbeeld de zijkant van de klep bekijken, of de naden. Mochten er al beschadigingen in zitten, kan je daar kijken.

Echt leer heeft een wat vezelige structuur en is doorgaans aan de zijkant niet afgewerkt met een laagje plastic, wat bij nepleer en persleer vaak wel het geval is. Nepleer heeft een gaas-achtige tussenlaag die je vaak duidelijk ziet zitten. Persleer bestaat uit samengeperste losse stukjes leer. Dit is te zien door heel veel laagjes en ziet er uit als en voelt vaak een beetje als karton. Er is nog meer om op te letten, maar voor meer diepgaande details over leer, verwijs ik je graag naar dit artikel geschreven door Harma Lever.

Dingen van dieren

Cuirass van bankleer

Naast leer zijn er nog meer producten met een dierlijke of biologische oorsprong die je met enige regelmaat op rommelmarkten aantreft en wat minder vaak in kringloopwinkels. (Gedeeltelijke) schedels en geweien worden met enige regelmaat verkocht – goed nieuws voor barbaarse types. Vachten kom je ook zo af en toe tegen en zelfs losse hertenkaken ben ik tegengekomen.

Omdat dit soort dingen vaak huisdecoratie is geweest, let er op dat je met de middelen die je zelf hebt, het van huisraad naar kostuum-accessoire of aankleding kan verbouwen. Dit kan zo simpel zijn als op strategische plekken een extra gat of twee boren en schroeven verwijderen, maar als je daar de middelen niet voor hebt en het dus op een immer groter wordende stapel belandt, is het alsnog zonde.

Dingen met een natuurlijke oorsprong

Bij de voornoemde dingen heb ik het over dingen met een natuurlijke oorsprong en vooral over dierproducten. Hierbij komt een morele overweging kijken; het komt van iets wat eerst leefde, en dat zou jij nu kunnen gaan gebruiken om je kostuum mee aan te kleden.

Persoonlijk vind ik het een goed idee dit soort spullen tweedehands te kopen. Door tweedehands te kopen geef je een ouder product een tweede leven en word het ‘maken’ van nieuwe producten niet direct gestimuleerd.

Het is mijn inziens de moeite van het aanschaffen waard; de echte spullen zijn bijvoorbeeld doorgaans een stuk steviger. En bijkomend voordeel is dat gemiddeld genomen tweedehands dit soort spullen kopen ook een stuk goedkoper is. Uiteindelijk moet je natuurlijk voor jezelf een beslissing nemen.

Dingen van stof

Als LARPer ben je vaak op zoek naar bijzondere stof, grof geweven stof en stof die ook nog ‘s goedkoop is. Dit soort eigenschappen kan je met enige regelmaat terugvinden in oude gordijnen en tafelkleden. Vooral oude gordijnen kunnen een dankbare bron zijn van veel stof voor weinig.

Iets wat wij als LARPers vaak als een voordeel zien – grof geweven – is dan wel direct ook een nadeel; het draagcomfort van een kledingstuk gemaakt van een oud gordijn is niet altijd optimaal. Gelukkig zal  een paar keer het kledingstuk wassen het één en ander verzachten.

Überhaupt is een stuk tweedehands stof eerst wassen voor je er iets mee doet een goed idee; je weet nooit wat er mee gebeurd is. Daarnaast raad ik je aan om goed op te letten of je genoeg stof gaat hebben voor wat je in gedachten hebt. Als je stof nieuw koopt en tekort komt, kan je meestal wel teruggaan naar de winkel en meer halen. Echter, nog exact zo’n tafelkleed uit grootmoeders tijd vinden, met kleuren die op dezelfde manier vaal geworden zijn, is nagenoeg onmogelijk. 

Mode is in de loop der tijd minder veranderd dan je wellicht zou verwachten, dus wanneer ik het over dingen van stof heb, heb ik het ook over ‘kant-en-klare’ kleding. Wijde broeken met simpele snit, een avondjurk of een gilet; met de juiste context en (een beetje) modificatie kan sommige kleding zo in je Fantasy collectie. Natuurlijk is tweedehands kleding al helemaal niet te versmaden voor one-shots of evenementen zoals Post Apocalyptische of moderne LARPs; kleding half vernietigen of maar één keer dragen is een stuk beter te verdragen als het goedkoop was.

Denk eraan dat je bij veel stoffen en dingen van stof niet per se gebonden bent aan de kleur die het heeft op het moment dat je het koopt. Voor textiel verven zijn er meerdere technieken, zowel ‘reenactment proof’ als met moderne chemie en het levert leuke resultaten op.

Dingen om verder nog op te letten

Naast al het genoemde, zijn er zat dingen van ander materiaal waar je naar uit kan kijken als je toch op zo’n vlooienmarkt bent of in een kringloopwinkel staat. ‘Bling’ voor je piraat, oude tapijten voor in je kamp, aardewerken mokken en kannen, oude elektronica voor een Sci-Fi event of misschien zelfs een vuurkorf of een tent. Items in een kringloopwinkels zijn doorgaans wat gewoontjes, maar op een vlooienmarkt kun je van alles tegenkomen; ogen open houden dus.

Om de Hollandse handelsgeest in ere te houden, afdingen komt vaak voor op rommelmarkten. Ga gerust onderhandelen. Wellicht is dit een open deur voor sommigen, maar ik wilde het genoemd hebben, gezien sommige verkopers dit ook weten en beginnen met een hogere prijs dan ze eigenlijk willen hebben en er op rekenen dat je de prijs omlaag handelt.

En, goed, daarna heb je goedkoop nieuwe spulletjes voor je favoriete hobby. Maar dat het allemaal erg goedkoop is, kan in zekere zin ook negatief zijn; voor je het weet heb je een extra berging nodig voor je hobby. Mijn inziens zit er geen verschil tussen een item van €1 of €100 wat je niet gebruikt; het blijft verspild geld en neemt allebei ruimte in. Wees in die zin ook voorzichtig met goedkope spullen die wellicht reparatie nodig gaan hebben of snel slijten; ‘goedkoop is duurkoop’ gaat ook op in de kringloopwinkel.

Conclusie

In conclusie, kringloopwinkels en vlooienmarkten zijn goudmijnen, zolang je doorzettingsvermogen hebt 😉 Het goud, het zilver, de mooie dingen; ze zijn vaak bedolven onder spruitjeslucht, gehaakte kleedjes en Delfts Blauw, maar daar kun je doorheen; ga op pad! Hoewel ik betwijfel of je een oude kist met Spaanse dubloenen vind, twijfel ik er niet aan dat je met een beetje volharding gave dingen gaat vinden!


Mocht je hulp willen hebben bij je speurtocht of liever iemand anders op pad sturen, via Eldritch Ensembles kan ik allicht wat voor je betekenen.


terug naar boven