Wat is larp?
Larp (Live Action Role Play) is een vorm van rollenspel waarbij de nadruk ligt op het daadwerkelijk creëren van rollen en de interactie die de speler vanuit diens rol aangaat met andere spelers en diens omgeving. Hoewel er overeenkomsten te zien zijn met improvisatietheater is er een belangrijk verschil. Bij larp is er namelijk geen publiek aanwezig; alle in het speelgebied aanwezige personen maken actief onderdeel uit van het spel.
Hoe werkt larp?
Bij larp kennen we drie soorten deelnemers; spelers (PC’s/Player Characters), figuranten (NPC’s/Non-Player Characters of monsters) en organisatie (spelleiding en crew).
Het verhaal van een evenement wordt ook wel plot genoemd. Deze wordt in de meeste gevallen geschreven door de spelleiding en bestaat uit de verhaallijn van het specifieke evenement en de achtergrond van de spelwereld. Met de bedachte spelwereld wordt de wereld afgekaderd waar het spel plaatsvindt. Zijn de spelers bijvoorbeeld avonturiers in een Middeleeuws Europa dan zal deze spelwereld er volledig anders uitzien dan wanneer de spelers astronauten aan boord van een ruimteschip zijn. Daarnaast zorgt de spelleiding voor een doorlopend verhaal over het weekend wat de spelers kunnen onderzoeken/beleven. Dit kan van alles zijn, van een moord tot een religieuze vete en van een familiediner tot een bedrijfsborrel.



Tijdens de larp is de spelleiding verantwoordelijk voor het neerzetten van dit plot voor de spelers. Daarbij maken larps meestal gebruik van figuranten. Deze figuranten spelen vaak meerdere rollen per evenement en leveren daarmee een ondersteunende bijdrage aan het plot. Zij spelen bijvoorbeeld de koning die op bezoek komt bij de spelers of de vijandelijke legermacht. In veel gevallen worden figuranten door de organisatie voorzien van kostuums. Afhankelijk van de opzet van een larp kan er ook gekozen worden om te werken zonder figuranten. Denk dan bijvoorbeeld aan een galabal waarbij alle personages voorzien zijn van voldoende informatie om spel met elkaar te kunnen maken zonder daarbij externe input van figuranten nodig te hebben.
Spelers creëren hun eigen personage binnen de achtergrond van de spelwereld zoals die gedefinieerd is door de spelleiding. Zij zijn binnen het spel vrij om hun eigen acties te bepalen (uiteraard binnen de spelregels van het evenement). Daarnaast zorgen spelers meestal zelf voor passende kostuums bij hun rol. Bij sommige larps worden deze personages (deels) door de spelleiding geschreven.
De spelleiding en crew is verantwoordelijk voor de organisatie van de larp. Zij zijn verantwoordelijk voor de faciliteiten op het evenement. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen buitenspelse (OC/Out of Character) en binnenspelse (IC/In Character) faciliteiten. Onder buitenspelse faciliteiten verstaan we alle praktische zaken die te maken hebben met de organisatie; locatie, eten/drinken, sanitair, inschrijvingen etc. Onder binnenspelse faciliteiten verstaan we alles wat direct te maken heeft met de fictie van de larp zoals personages, plot en decor.

De afkorting larp
Larp (origineel LARP) staat voor Live Action RolePlay. Hoewel de naam oorspronkelijk met hoofdletters geschreven werd is met toename van het aantal academische studies en de groei van de hobby larp een op zichzelf staand begrip geworden. Om die reden wordt larp op veel plekken niet meer met hoofdletters geschreven.
Vechten en larp-wapens
Hoewel larp vaak gezien wordt als een hobby die veel te maken heeft met vechten is dit slechts een klein onderdeel van de hobby. Op sommige larps spelen gevechten en veldslagen een belangrijke rol maar dit is lang niet altijd het geval. In veel larps staan diverse vormen van deelnemerinteractie centraal. Wanneer er gevochten wordt gebeurt dit met veilige larp-wapens. Larp-zwaarden, -bijlen, -knotsen en andere handwapens worden gemaakt van stevig schuimrubber met een latex buitenkant en komen dus niet hard aan. Voor vuurwapens wordt vaak gebruik gemaakt van klappertjespistolen of nerf-wapens (wapens die schuimrubber pijltjes afschieten). Verder lezen over larp wapens.

Hoelang duurt een larp evenement?
Zoals je in onze larp agenda zult zien, zijn er twee veel voorkomende lengtes van larp evenementen.:
- Weekend evenementen met overnachting lopen vaak van vrijdagavond tot en met zondagmiddag. Populaire locaties zijn scoutinggebouwen, kampeerterreinen en groepsaccommodaties. Overnachting vindt meestal plaats in slaapzalen of je eigen tent.
- Ééndaagse evenementen zonder overnachting worden vaak op een zaterdag of zondag georganiseerd. Sommige evenementen huren een locatie af, zoals een thematisch restaurant. Anderen kiezen ervoor om samen te komen in een (openbaar) bos of park.
Bekijk het overzicht van larp locaties
De verhalen die larps vertellen zijn divers en uiteenlopend. Over de duur van larp verhalen kan een onderscheid gemaakt worden in:
- Series bestaan uit meerdere evenementen vaak verspreid over meerdere jaren. Elk evenement volgt op de vorige en spelers spelen elke larp hetzelfde personage. Sommige series hebben een vooraf bepaald aantal evenementen, bijvoorbeeld uit een reeks van 8 weekenden verspreid over 4 jaar. Deze weekenden vormen samen een afgerond verhaal. Andere series kiezen ervoor om jarenlang door te spelen zonder een vast einde.
- One-shots zijn eenmalige evenementen met een afgerond verhaal. Vaak duren deze een volledig weekend.
- Short Larps kenmerken zich doordat ze in principe niet langer zijn dan 12 uur.



Welke genres larp zijn er?
Hoewel er larps gemaakt worden met alle mogelijke genres en thema’s kunnen we een aantal veelvuldig gebruikte zien:
- Fantasy – Fantasy is een van de grootste genres. Dit zijn de larps die vaak iets weg hebben van The Lord of the Rings en soortgelijke boeken. Binnen dit genre wordt onderscheid gemaakt tussen high-fantasy en low-fantasy. High-fantasy biedt vaak allerlei vreemde rassen (dwergen, elven etc.) en magie. Low-fantasy legt de nadruk vaak meer op een historische middeleeuwse wereld met kleinere elementen aan magie.
- Historisch – Historische larps zijn gebaseerd op een periode uit de wereldgeschiedenis. Vaak zijn dit fictieve versies van historische momenten/periodes en geen historische reconstructies. Deze larps hebben meestal weinig fantasy elementen. Denk bijvoorbeeld aan larps over de Bokkerijders, de musketiers of het aanleggen van de eerste spoorlijnen in Amerika.
- Sci-fi – Sci-fi of science-fiction larps zijn larps die zich afspelen in de verre toekomst. Denk hierbij aan ruimteschepen en aliens. Deze larps worden vaak gehouden op binnenlocaties die met behulp van allerlei computers en technische snufjes omgetoverd worden tot ruimteschepen. Voorbeelden van inspiraties in dit genre zijn Star Wars, Star Trek en Cyberpunk 2077.
- Post-apocalypse – Bij dit genre zijn de spelers de overlevers van een apocalypse (natuurramp, virusuitbraak etc.) De larp volgt de spelers terwijl ze proberen te overleven in de veranderende wereld met al zijn nieuwe gevaren.
- Hedendaags – Deze larps spelen zich af in de huidige tijd. Vaak gaat het om een iets grimmigere versie van de wereld zoals we die kennen met paranormale elementen maar er zijn ook hedendaagse larps over drugscriminelen of cults. De spelers hebben vaak toegang tot moderne technologie.
- Tovenaar – Deze larps halen inspiratie uit het ‘magische school’ genre dat populair geworden is door Harry Potter. De evenementen draaien om het volgen van lessen aan een tovenaarsschool, veelal in een hedendaagse wereld die lijkt op de onze.
- World of Darkness – Gebaseerd op de populaire tabletop series uit het World of Darkness universum zoals “Vampire: The Masquerade” en “Werewolf: The Apocalypse” zijn dit moderne larps met een duister tintje. Veel van deze evenementen spelen iedere maand op een vaste zaterdagavond.
Kinder- en tienerlarps
Veel larps laten deelnemers pas toe wanneer zij minimaal 16 of 18 jaar oud zijn. Bij kinder- en tienerlarps wordt er gefocust op de jongere deelnemers. Deze larps hebben bij de leeftijd passend plot en vaak aangepaste regels voor gevechten. De focus ligt bij deze larps veelal op het leren van 21e eeuwse vaardigheden waaronder: (sociale) vaardigheden samenwerken doorzetten en het ontwikkelen van het probleemoplossend vermogen.
Bekijk ons overzicht van kinder en tienerlarps
Meer dan een simpel spelletje
Het is misschien goed om te zeggen dat larp niet simpelweg ‘riddertje spelen voor volwassenen’ is. Het doel van larp is niet om ‘de sterkste’ te zijn; of continu in de spotlight te staan als de held. Veel eerder is het een poging om de vraag te beantwoorden: “Hoe zou het zijn om in die wereld te leven?” en “Hoe gaat mijn personage om met dilemma’s in die wereld?”.
Sommige larps gaan over volwassen thema’s zoals discriminatie, natuurrampen of ongeneeslijke ziektes. Hoe ga je daarmee om? In je rol, maar ook als mens zelf? Er zijn larpers die geloven dat met de juiste reflectie larp ons veel kan leren over onszelf en de wereld om ons heen. Veel larpers spelen dus ook niet een ‘perfecte held’ of ‘betere versie van zichzelf’, maar juist personages die worstelen met zichzelf. Personages met angsten, ambities en dromen. Het zijn deze ‘complexe karakters’ die veel larpers exploreren.
In relatie tot bovenstaande is het ook goed om te zeggen dat op lang niet alle larp evenementen gevochten wordt. Bij sommige larps spelen gevechten een belangrijke rol. Andere larps leggen juist veel meer de nadruk op diplomatiek en intrige. Het is dus belangrijk om goed te kijken waar een larp over gaat en wat de thema’s en speltypen zijn die je tegen gaat komen. Op die manier kun je in beeld brengen of een larp iets voor jou is.

Hoeveel larps zijn er in Nederland en België?
Elke larp is anders, alleen in Nederland en België zijn er al ruim 60 actieve organisaties die regelmatig evenementen organiseren. Het aantal deelnemers op een larp in Nederland of België loopt uiteen van 10 tot meer dan 250. De grootste larp evenementen van de wereld zijn waarschijnlijk de Duitse evenementen Drachenfest en Conquest of Mythodea met meer dan 5000 deelnemers.

Beginnen met larp
Vaak voelt beginnen met larp als de moeilijkste stap, er zijn veel mensen die je kunnen en willen helpen of wegwijs kunnen maken in de wereld van larp. Het is belangrijk om een evenement te vinden dat aansluit bij je wensen. Een goede start is om rond te kijken op de website van evenementen die je aanspreken. Ook kun je vragen stellen op publieke social media kanalen zoals de LARP Platform Discord server of de LARP Nederland Facebook Groep.
Om een juiste keuze te maken kun je jezelf vragen stellen zoals:
- Welk genre spreekt mij aan?
- Welke eigenschappen lijken mij interessant binnen larp? (Bijvoorbeeld: vechten, volwassen thema’s, diplomatiek en intrige, humor)
- Hoeveel ben ik bereid uit te geven aan mijn eerste evenement en wat verwacht ik daarvoor te krijgen?
- Welke afstand is voor mij acceptabel om te reizen naar het evenement?
- Wil ik overnachten op een evenement, en zo ja, doe ik dit dan liever binnen of buiten?
Bekijk voor een volledig overzicht onze larp agenda

Aanmelden nieuwsbrief
Contact
Wil je samenwerken met LARP Platform, heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.
LARP Platform is onderdeel van Stichting Verhaal in Uitvoering.