Wat is larp?

Larp (Live Action Role Play) is een vorm van rollenspel waarbij de nadruk ligt op het daadwerkelijk aannemen van rollen en de interactie die spelers vanuit die rollen aangaan met andere spelers en hun omgeving. Hoewel er overeenkomsten zijn met improvisatietheater, is er een belangrijk verschil: bij larp is er geen publiek aanwezig; alle personen in het speelgebied maken actief deel uit van het spel.

Hoe werkt larp?

Bij larp zijn er drie soorten deelnemers: spelers (PC’s/Player Characters), figuranten (NPC’s/Non-Player Characters of monsters) en de organisatie (spelleiding en crew).

Het verhaal van een evenement wordt ook wel het plot genoemd. Meestal wordt dit geschreven door de spelleiding en omvat het de verhaallijn van het specifieke evenement en de achtergrond van de spelwereld. Met de bedachte spelwereld wordt de omgeving afgebakend waarin het spel plaatsvindt. Als bijvoorbeeld de spelers avonturiers zijn in Middeleeuws Europa, zal deze spelwereld er volledig anders uitzien dan wanneer de spelers astronauten zijn aan boord van een ruimteschip. Daarnaast zorgt de spelleiding voor een doorlopend verhaal gedurende het weekend dat de spelers kunnen onderzoeken en beleven. Dit kan variëren van een moordzaak tot een religieuze vete, en van een familiediner tot een bedrijfsborrel.

Tijdens de larp is de spelleiding verantwoordelijk voor het ontwikkelen van dit plot voor de spelers. Vaak maken larps gebruik van figuranten, die meerdere rollen per evenement vervullen en daarmee een ondersteunende rol spelen in het plot. Zo kunnen zij bijvoorbeeld de koning spelen die een bezoek brengt aan de spelers, of het vijandelijke leger vertegenwoordigen. In veel gevallen voorziet de organisatie figuranten van kostuums. Afhankelijk van de opzet van een larp kan er ook gekozen worden om zonder figuranten te werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een galabal waarbij alle personages voldoende informatie hebben om interactie met elkaar aan te gaan zonder externe input van figuranten.
Spelers creëren hun eigen personage binnen de achtergrond van de spelwereld zoals die is gedefinieerd door de spelleiding. Binnen het spel hebben ze de vrijheid om hun eigen acties te bepalen, uiteraard binnen de spelregels van het evenement. Meestal zorgen spelers zelf voor passende kostuums bij hun rol. Bij sommige larps worden de personages (deels) door de spelleiding geschreven.

De spelleiding en crew zijn verantwoordelijk voor de organisatie van de larp. Zij dragen zorg voor de faciliteiten op het evenement, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen buitenspel (OC/Out of Character) en binnenspel (IC/In Character) faciliteiten. Buitenspel faciliteiten omvatten alle praktische zaken die verband houden met de organisatie, zoals de locatie, eten/drinken, sanitair, inschrijvingen, enzovoort. Binnenspel faciliteiten betreffen alles wat direct te maken heeft met de fictie van de larp, zoals personages, plot en decor.

Een priester spreekt de groep toe op high-fantasy evenement Vortex Adventures   •   Fotografie Iris

De afkorting larp

Larp (origineel LARP) staat voor Live Action RolePlay. Hoewel de naam oorspronkelijk met hoofdletters geschreven werd is met toename van het aantal academische studies en de groei van de hobby larp een op zichzelf staand begrip geworden. Om die reden wordt larp op veel plekken niet meer met hoofdletters geschreven.

Vechten en larp-wapens

Hoewel larp vaak geassocieerd wordt met vechten, is dit slechts een klein onderdeel van de hobby. Op sommige larps spelen gevechten en veldslagen een belangrijke rol, maar dit is lang niet altijd het geval. In veel larps staat juist diverse vormen van deelnemersinteractie centraal. Wanneer er gevochten wordt, gebeurt dit met veilige larp-wapens. Larp-zwaarden, -bijlen, -knotsen en andere handwapens worden gemaakt van stevig schuimrubber met een latex buitenkant en zijn dus niet gevaarlijk. Voor vuurwapens wordt vaak gebruik gemaakt van klappertjespistolen of nerf-wapens (wapens die schuimrubber pijltjes afschieten). Verder lezen over larp wapens.

Een slagveld op het historische low-fantasy evenement De Dwaler   •   Fotografie Theun Zeijdner

Hoelang duurt een larp evenement?

Zoals je in onze larp agenda zult zien, zijn er twee veel voorkomende lengtes van larp evenementen.:

 • Weekend evenementen met overnachting lopen vaak van vrijdagavond tot en met zondagmiddag. Populaire locaties zijn scoutinggebouwen, kampeerterreinen en groepsaccommodaties. Overnachting vindt meestal plaats in slaapzalen of je eigen tent.
 • Ééndaagse evenementen zonder overnachting worden vaak op een zaterdag of zondag georganiseerd. Sommige evenementen huren een locatie af, zoals een thematisch restaurant. Anderen kiezen ervoor om samen te komen in een (openbaar) bos of park.

Bekijk het overzicht van larp locaties

De verhalen die larps vertellen zijn divers en uiteenlopend. Over de duur van larp verhalen kan een onderscheid gemaakt worden in:

 • Series bestaan uit meerdere evenementen vaak verspreid over meerdere jaren. Elk evenement volgt op de vorige en spelers spelen elke larp hetzelfde personage. Sommige series hebben een vooraf  bepaald aantal evenementen, bijvoorbeeld uit een reeks van 8 weekenden verspreid over 4 jaar. Deze weekenden vormen samen een afgerond verhaal. Andere series kiezen ervoor om jarenlang door te spelen zonder een vast einde.
 • One-shots zijn eenmalige evenementen met een afgerond verhaal. Vaak duren deze een volledig weekend. 
 • Short Larps kenmerken zich doordat ze in principe niet langer zijn dan 12 uur. 

Welke genres larp zijn er?

Hoewel er larps gemaakt worden met alle mogelijke genres en thema’s  kunnen we een aantal veelvuldig gebruikte zien:

 • Fantasy – Fantasy is een van de grootste genres. Dit zijn de larps die vaak iets weg hebben van The Lord of the Rings en soortgelijke boeken. Binnen dit genre wordt onderscheid gemaakt tussen high-fantasy en low-fantasy. High-fantasy biedt vaak allerlei vreemde rassen (dwergen, elven etc.) en magie. Low-fantasy legt de nadruk vaak meer op een historische middeleeuwse wereld met kleinere elementen aan magie.
 • Historisch – Historische larps zijn gebaseerd op een periode uit de wereldgeschiedenis. Vaak zijn dit fictieve versies van historische momenten/periodes en geen historische reconstructies. Deze larps hebben meestal weinig fantasy elementen. Denk bijvoorbeeld aan larps over de Bokkerijders, de musketiers of het aanleggen van de eerste spoorlijnen in Amerika.
 • Sci-fi – Sci-fi of science-fiction larps zijn larps die zich afspelen in de verre toekomst. Denk hierbij aan ruimteschepen en aliens. Deze larps worden vaak gehouden op binnenlocaties die met behulp van allerlei computers en technische snufjes omgetoverd worden tot ruimteschepen. Voorbeelden van  inspiraties in dit genre zijn Star Wars, Star Trek en Cyberpunk 2077. 
 • Post-apocalypse – Bij dit genre zijn de spelers de overlevers van een apocalypse (natuurramp, virusuitbraak etc.) De larp volgt de spelers terwijl ze proberen te overleven in de veranderende wereld met al zijn nieuwe gevaren.
 • Hedendaags – Deze larps spelen zich af in de huidige tijd. Vaak gaat het om een iets grimmigere versie van de wereld zoals we die kennen met paranormale elementen maar er zijn ook hedendaagse larps over drugscriminelen of cults.  De spelers hebben vaak toegang tot moderne technologie.
 • Tovenaar – Deze larps halen inspiratie uit het ‘magische school’ genre dat populair geworden is door Harry Potter. De evenementen draaien om het volgen van lessen aan een tovenaarsschool, veelal in een hedendaagse wereld die lijkt op de onze.
 • World of Darkness – Gebaseerd op de populaire tabletop series  uit het World of Darkness universum zoals “Vampire: The Masquerade” en “Werewolf: The Apocalypse” zijn dit moderne larps met een duister tintje. Veel van deze evenementen spelen iedere maand op een vaste zaterdagavond.

Kinder- en tienerlarps

Veel larps laten deelnemers pas toe wanneer zij minimaal 16 of 18 jaar oud zijn. Bij kinder- en tienerlarps wordt de focus gelegd op de jongere deelnemers. Deze larps hebben een plot dat geschikt is voor de leeftijd en vaak aangepaste regels voor gevechten. De nadruk ligt bij deze larps veelal op het aanleren van 21e-eeuwse vaardigheden, waaronder sociale vaardigheden, samenwerken, doorzettingsvermogen en het ontwikkelen van probleemoplossend vermogen.

Bekijk ons overzicht van kinder en tienerlarps

Het NOS Jeugdjournaal volgt Taran tijdens een larp evenement

Meer dan een simpel spelletje


Het is belangrijk om te benadrukken dat larp niet simpelweg ‘riddertje spelen voor volwassenen’ is. Het doel van larp is niet om ‘de sterkste’ te zijn of voortdurend in de spotlight te staan als de held. Veel eerder is het een poging om de vraag te beantwoorden: “Hoe zou het zijn om in die wereld te leven?” en “Hoe gaat mijn personage om met dilemma’s in die wereld?”

Sommige larps behandelen volwassen thema’s zoals discriminatie, natuurrampen of ongeneeslijke ziektes. Hoe ga je daarmee om? Niet alleen in je rol, maar ook als mens zelf? Er zijn larpers die geloven dat met de juiste reflectie larp ons veel kan leren over onszelf en de wereld om ons heen. Veel larpers spelen dus niet een ‘perfecte held’ of ‘betere versie van zichzelf’, maar juist personages die worstelen met zichzelf. Personages met angsten, ambities en dromen. Het zijn deze ‘complexe karakters’ die veel larpers verkennen.

In relatie tot het bovenstaande is het ook belangrijk om te vermelden dat lang niet alle larp-evenementen gericht zijn op gevechten. Bij sommige larps spelen gevechten een belangrijke rol, terwijl andere larps juist de nadruk leggen op diplomatie en intrige. Het is dus essentieel om goed te kijken naar het thema en het speltype van een larp om te bepalen of het iets voor jou is.

De short larp “When the War Comes” tijdens het LARP Zomer Festival

Hoeveel larps zijn er in Nederland en België?

Elke larp is uniek; alleen al in Nederland en België zijn er meer dan 60 actieve organisaties die regelmatig evenementen organiseren. Het aantal deelnemers op een larp in Nederland of België varieert van 10 tot meer dan 250. De grootste larp-evenementen ter wereld zijn waarschijnlijk de Duitse evenementen Drachenfest en Conquest of Mythodea, met meer dan 5000 deelnemers.

Een gevecht met larp veilige wapens tijdens het high-fantasy evenement Charm   •   Fotografie Daniel van den Berg

Beginnen met larp

Vaak wordt het beginnen met larp ervaren als de moeilijkste stap, maar gelukkig zijn er veel mensen die je kunnen en willen helpen of wegwijs kunnen maken in de wereld van larp. Het is belangrijk om een evenement te vinden dat aansluit bij je wensen. Een goede start is om rond te kijken op de website van evenementen die je aanspreken. Ook kun je vragen stellen op publieke social media kanalen zoals de LARP Platform Discord server of de LARP Nederland Facebook Groep.

Om een juiste keuze te maken kun je jezelf vragen stellen zoals:

 • Welk genre spreekt mij aan?
 • Welke eigenschappen lijken mij interessant binnen larp? (Bijvoorbeeld: vechten, volwassen thema’s, diplomatiek en intrige, humor)
 • Hoeveel ben ik bereid uit te geven aan mijn eerste evenement en wat verwacht ik daarvoor te krijgen?
 • Welke afstand is voor mij acceptabel om te reizen naar het evenement?
 • Wil ik overnachten op een evenement, en zo ja, doe ik dit dan liever binnen of buiten?

Bekijk voor een volledig overzicht onze larp agenda

De short larp “Weerwolven van Wakkerdam” tijdens het LARP Zomer Festival   •   Fotografie Daniel van den Berg
terug naar boven