Wat is larp?

Larp is een afkorting voor Live Action RolePlay. Je kunt het zien als improvisatietoneel zonder publiek of script.

Het verhaal van larp wordt neergezet door figuranten (ook wel NPC’s genoemd) en spelers. De figuranten worden aangestuurd door de spelleiding en brengen de plot-elementen en omgeving tot leven. Denk hierbij aan de lokale bevolking, de rovers in het bos, de adel en hun gevolg. Figuranten krijgen kleding en begeleiding vanuit de spelleiding. Spelers maken een eigen personage met een eigen achtergrond en kostuum. De spelers zijn als de helden uit een film die het verhaal van de figuranten beleven en sturen.

Fotografie Ork de Rooij

Dit lijkt me wel leuk. Hoe en waar moet ik beginnen?

Speler

Je verzint hiervoor een personage en gaat deze zelf spelen. Je bedenkt een naam, waar je personage vandaan komt, welk ras je personage is en welke doelen hij of zij heeft. Je bepaalt zelf wie jouw personage is en wat jouw personage maakt wie hij of zij is, en je dompelt jezelf een weekend lang onder in dit personage.

Je speelt op een larp met personages van andere spelers samen: ieder met zijn eigen doelen, dromen en vaardigheden. Samen voer je gesprekken, vecht je voor, met of tegen elkaar en los je situaties op. Wat jij doet heeft dus niet alleen gevolgen voor je eigen personage, maar ook voor die van je medespelers, en kan zelfs impact hebben op de wereld waarin je speelt.

Raadsels oplossen, meegesleept worden in intrige, het gevecht aangaan of juist rennen voor je leven, alles komt voorbij en bijna alles kan. Hoe jij je weekend invult is daarom grotendeels aan jou en met een beetje fantasie komt je eigen karakter tot leven in een wereld vol mysterie.

Figurant

Je kunt ook als figurant (NPC) meedoen aan een larp; dan krijg je van de spelleiding rollen toebedeeld. De organisatie zorgt meestal ook voor je kostuum, wapens, en al het andere dat je nodig hebt om je rol te kunnen spelen. Als figurant krijg je begeleiding en de mogelijkheid om van verschillende dingen te proeven. Zo kan je worden ingezet om te vechten als vijand van de spelers (zogenaamde ‘buts’-rollen). Dit kan zelfs als monster zijn. Maar ook vaste rollen zijn mogelijk.

Figureren is een hele goede plek om te beginnen als nieuwe larper.

Figuranten aangekleed en wachtend om het spel in te gaan – Charm Live

Ik weet het niet, lijkt me nog erg spannend…

Je kunt ook eerst een kijkje nemen op een fantasy beurs. Op veel beurzen staan diverse larp organisaties die uitleg geven over hun evenement. Zo leer je alvast de mensen kennen.

En anders stuur je gewoon een mailtje naar het evenement dat je aanspreekt. De kans is groot dat ze je vragen en onzekerheden kunnen wegnemen.

Welke larps zijn er?

Nederland kent veel verschillende larps. Sommige zijn klein- een handjevol vrienden die samenkomt voor een verhaal. Anderen zijn groot; honderden deelnemers met een organisatie erachter die alles verzorgd. En alles wat daartussen zit.

Het grootste deel van Nederlandse larps zijn gebaseerd op een middeleeuwse fantasiewereld zoals we die kennen vanuit Tolkien’s The Lord of the Rings. Maar ook historische, post-apocalyptische en vampire thema’s zijn populair. De meeste larps in Nederland zijn 18+, maar er zijn ook larp evenementen speciaal voor jongeren en kinderen.

Wij hebben voor jou een overzicht met alle evenementen in Nederland.

terug naar boven