In the Picture: Dani’el

25 oktober 2020 Door Suus Mutsaers

In de interviewreeks “In the Picture” praten we elke keer met een andere larp-fotograaf. Een interview over de passie voor fotografie, over bijzondere momenten en over het harde werk wat gaat zitten in mooie foto’s.

Vandaag is het de beurt aan Dani’el. Dani’el studeerde docent beeldende kunst en vormgeving in het Noorden van het land. Na zijn studie ging hij onder andere aan de slag als workshopdocent en bruids- en concertfotograaf.

Tegenwoordig werkt Dani’el als pro-specialist voor een grote fotowinkel. In die rol geeft hij onder andere camera-advies, workshops en werkt hij in de winkel.

Wie ben je?

Ik ben Dani’el en woon in Zwolle. Na mijn werk als bruids- en concertfotograaf ben ik overgestapt naar portret en studiofotografie. Ik heb een tijdens mijn studie teken- en schilderlessen gegeven maar ik ben vooral iemand die een gevoel en een moment vast wil leggen en daar past fotografie het beste bij.
Fotografie is voor mij een middel om een verhaal vast te leggen zonder uren aan het tekenen te zijn.

Hoe ben je begonnen met larp-fotografie?

Mijn huisgenote larpte, toen ik haar een keer weg bracht naar een evenement was ik geïntrigeerd. Kort daarna ben ik begonnen als crewlid. Het ene weekend stond ik achter de bar, het andere weekend hielp ik in het monsterhok met schmink en kostuums. Als ik niets te doen had, pakte ik mijn camera en schoot ik foto’s. Ik heb nog nooit een spelers-rol gehad op een larp en prefereer de faciliterende NPC- en crew-rollen.

Ik fotografeer zowel beroepsmatig als voor mijn eigen plezier. Wanneer de organisatie van een larp mij betaalt, lever ik een set foto’s op naar hun specificaties en ben ik echt aan het werk. Als ik vrijwillig kom fotograferen kom ik ook voor de gezelligheid; het is voor mij ook een vorm van ontspanning om foto’s te maken.

Hoewel ik inmiddels technisch sterk onderlegd ben geloof ik dat de intentie en het verhaal belangrijker is dan de kwaliteit van de fotocamera. Eerst komen de vaardigheden van de fotograaf en dan pas de support van goed fotomateriaal. Ook met een simpele camera kun je hele mooie larp-foto’s maken.

Waarom larp-fotografie? Wat maakt het zo interessant?

De community en de mensen zorgen ervoor dat ik steeds terugkom bij larp. Larpers hebben het vermogen om samen verhalen te maken, diezelfde aantrekkingskracht voel ik bij D&D en Warhammer roleplay. Ik wil die verhalen graag vastleggen en ben daarbij geen objectieve kijker, ik vertel geen absolute waarheden – dan zou ik enkel overzichtsfoto’s maken met een groothoek lens. In plaats daarvan bepaal ik de kaders waarmee ik en de spelers en organisaties de wereld aan anderen kunnen laten zien.
Door die kaders goed neer te zetten zorg ik dat het eindresultaat klopt met de herinnering en niet met de realiteit; een foto moet emotioneel zijn en inspelen op het gevoel dat de speler op dat moment daadwerkelijk had.

Eigen stijl

Als fotograaf probeer ik te focussen op de emoties en kleine momenten en verhalen. Ik wil dat de deelnemer een herinnering heeft aan het moment die recht doet aan hoe ze zich op dat moment voelden. 

De kijker wil ik een inkijkje bieden, bijna alsof je in een kijkdoos kijkt en even getuige mag zijn van een moment wat iemand voor zichzelf beleeft.

Favoriete foto

Deze foto maakte ik een aantal jaar geleden op Charm. Het ritueel waarin deze foto genomen is begon tegelijk met de zonsondergang waardoor het licht echt prachtig was. Ik denk dat ik ruim 30 keer het veld op en neer gerend ben om de perfecte foto’s te krijgen. 

Andere dingen die je wil vertellen

Ik ben er niet. Hoe meer ik er niet ben, hoe beter. Het mooiste compliment wat je mij kan geven is als iemand na de larp een foto ziet waar hij of zij opstaat waarvan ze nooit hebben gemerkt dat die gemaakt is.

Heb je nog tips voor andere fotografen?

Leer larp te begrijpen, ga achter de schermen kijken, ga npc’en of help een keer mee in een monsterhok. Op die manier leer je het tempo van een larp te zien, je leert waar de interessante momenten gaan zijn en hoe je ze moet herkennen. Bruidsfotografie en larpfotografie hebben veel gemeen. Je doet op basis van wat je ziet een voorspelling over waar jij als fotograaf moet zijn om juist dat moment of dat verhaal vast te leggen. Dat moment bestaat maar heel even en komt waarschijnlijk nooit meer terug.

Leer het verhaal van de larp te lezen en het verhaal te respecteren. Het mooiste moment is als mensen na de larp zich afvragen wanneer je iets vast hebt gelegd.

Op het moment dat iemand vraagt om een foto van zijn of haar personage ga je alles in je arsenaal inzetten om het personage in zijn kracht neer te zetten. Als fotograaf stel je vragen die helpen om iemand in de juiste poses en handelingen te brengen. Op dat moment keer je het proces om van observatie naar sturen zodat de speler uiteindelijk een foto heeft die perfect bij het personage past.

Meer werk van Dani’el bekijken? Je vindt hem op Instagram: https://www.instagram.com/dmvdberg en op zijn eigen website: https://dmvdberg.nl/

 

Deze Ork fotografeerde ik op Elbaria. De hele spelersgroep was tot in de puntjes verzorgd en zorgde voor de nodige spanning. Toen ik een van de sjamanen in de spelersgroep in een ritueel een bloedwede zag zetten was ik onder de indruk. Ik heb gevraagd of de speler de handeling nog een keer kon herhalen richting mijn camera. Op die manier is het me gelukt om een foto te maken die het perspectief van een speler weergeeft. Je bent onderdeel van de scène geworden als kijker.

 

Dit portret van een paladijn op Estera maakte ik tijdens een fotosessie. Voor mij is dit een perfecte weergave van een personage. De pose, blik, licht, alles komt hier bij elkaar in een foto die bijna een staatsieportret is. Tijdens een fotosessie heb je de kans om echt met iemand samen te werken om zo het perfecte plaatje vorm te geven.

 

Deze foto maakte ik op het Larp Zomer Festival, ik zag de ondergaande zon en heb meteen iemand geroepen om te fotograferen. Het betreft een personage voor een larp gebaseerd op Fallout en ik vind dat die setting hier heel mooi weergegeven wordt. Het is nagenoeg onmogelijk om zo’n foto te maken tijdens het spel.

 

Deze foto werd ook gemaakt tijdens een portretsessie. De speler op de foto was laat op het evenement omdat ze haar jurk nog aan het afmaken was. Voor mij is dit een stukje waardering naar de speler toe. Je legt de toewijding van iemand vast en op die manier je waardering laten zien geeft mij veel voldoening als fotograaf.


terug naar boven