Woordenlijst

Larpers gebruiken een hoop terminologie die voor nieuwelingen verwarrend kan zijn. Hieronder vind je de meestgebruikte termen:

  • IC / OC: ‘In Character’ en ‘Out of Character’: IC is alles wat je doet als je personage, dus binnen je rol. OC zijn alle buitenspelse zaken. Zo is ‘IC kleding’ je kostuum en ‘OC kleding’ je dagelijkse kloffie. Je kunt ook ‘IC zijn’ of ‘OC zijn’: al dan niet in je rol zitten.
  • Tijd in / Tijd uit: ‘Tijd in’ is als we starten of  bezig zijn met het spel. ‘Tijd uit’ is na afloop. Bijvoorbeeld ‘We gaan om 20.00 uur tijd-in’, ‘We zijn nu tijd-uit’.
  • NPC: ‘Non Player Character’, oftewel figurant.
  • Monsters: een alternatieve naam voor NPC’s.
  • Monsterhok: de ruimte waarin de NPC’s samenkomen voor briefing, aankleden, etc.
  • SL’s: Spelleiders; degenen die het spel in goede banen leiden tijdens het evenement.
  • Butsen: vechten. “Ik heb zin om even lekker te butsen”, “Ik heb een butsrol”.
  • Props / physreps: rekwisieten.
  • Een larpdip ( afterdip, larp-blues, ‘maandag-gevoel’) is een tijdelijk gevoel van milde depressie en gemis als resultaat van een intense mentale, emotionele en/of fysieke betrokkenheid bij een larp. Lees meer over de larpdip.

Time-Freeze
In sommige gevallen zal er door spelleiding “Time-Freeze” geroepen worden. Dit wordt gedaan op momenten dat er bijvoorbeeld omgebouwd moet worden of er monsters klaargezet moeten worden. Tijdens een Time-Freeze staat de tijd voor je karakter stil. Zodra er “Time-Freeze” geroepen wordt, is het de bedoeling dat je je ogen sluit en je oren dichthoudt. Het einde van een Time-Freeze wordt aangegeven door een spelleider door “Tijd-In” te roepen. Op dit moment kun je je ogen weer openen en je vingers uit je oren halen, de tijd loopt vanaf dit moment weer normaal voor je karakter.

Tijdens het rollenspel, dus tijdens Tijd-In, zul je soms NPC’s of spelers tegenkomen die verschillende dingen uitbeelden door handgebaren.

Hand in de lucht
Dit karakter is OC. Hij of zij neemt dus geen deel aan het spel. Als karakter zul je deze personen dus niet zien of horen, want binnen het rollenspel bestaan ze niet. Soms zul je NPC’s of spelers zien die met hun hand in de lucht lopen. Deze dien je te negeren en je dient verder te gaan met het spel zoals dit logisch is voor je karakter.

Vinger in de lucht
Wanneer je iemand ziet met zijn wijsvinger in de lucht is deze persoon onzichtbaar. Je karakter kan deze persoon dus niet zien. Wel is deze persoon eventueel te horen of te ruiken. Gedraag je dus alsof je je niet bewust bent van de aanwezigheid van deze persoon.

terug naar boven