LARP Wapens

Larp wapens zijn gemaakt van een stevige glasvezel kern ommantelend met dik schuimrubber. Hieromheen is latex gegoten, waardoor ze lijken op echte zwaarden. Leveranciers verschillen van Epic ArmoryMytholon tot de luxe Calimacil.

Hieronder volgen de meest gebruikelijke regels die aan larp-wapens worden gesteld. Vraag altijd na bij de organisatie of ze afwijkende regels voor wapens en regels hebben. Vuistregel: bij twijfel, navragen of niet gebruiken!

Slagwapens

Calimacil zwaard
  • Er mogen nergens, behalve in het handvat, harde vlakken of stukken voelbaar zijn.Het schuimrubber moet vast zitten aan de kern (deze mogen niet draaibaar zijn t.o.v. elkaar).
  • Het handvat moet vast zitten.
  • De kern mag nergens uit het wapen steken. Bij de punt van een zwaard, net na de kern, wil het schuimrubber nog wel eens scheuren. De punt wordt dan alleen nog maar door latex vastgehouden.
  • Er mag niet te veel speling in het wapen zitten: het zogenaamde zwiepen (vooral niet bij langere wapens).
  • Steekwapens zijn niet toegestaan (d.w.z. je mag nooit steken). Ook niet met speciaal hiervoor gemaakte wapens.
  • Wapens die ‘grote’ hoeveelheden water op kunnen zuigen dienen waterdicht (gelatexed) te zijn.
  • Wapens met kettingen (zoals ‘morningstar’) of die uit meerdere stukken bestaan (zoals ‘nunchaku’) zijn niet toegestaan.
  • Wapens met een handvat aan maar één uiteinde mogen niet langer zijn dan 150 cm, wapens die ook in het midden vastgehouden mogen worden mogen maximaal 215 cm meten.
  • Wapens mogen niet ‘te zwaar’ zijn.

Stokken

(Magiër)Staffen, banierstokken en dergelijke hoeven niet persé van latex gemaakt te zijn als zij maar geen scherpe punten, haken e.d. hebben. Zij mogen dan alleen nooit gebruikt worden om mee te slaan of om slagen mee af te weren.

Steekwapens

Steekwapens mogen niet worden gebruikt. D.w.z. een wapen zoals een steekspeer mag wel worden gebruikt, alleen mag er niet mee worden gestoken. Dit om te voorkomen dat minder ervaren spelers met niet-steekwapens het voorbeeld volgen en toch gaan steken. Sommige evenementen in Nederland laten wel steeksperen toe, maar ga er altijd van uit dat dit standaard niet mag.

Werpwapens

Werpwapens mogen geen kern hebben, of uitstekende punten. De vormgrootte van een pannenkoek is ook niet toegestaan. Deze kunnen namelijk gaan zweven op de lucht. Zij kunnen ineens omhoog vliegen en iemand in de keel raken. Bovendien moeten werpwapens groter zijn dan de oogkas, zodat er niemand een verwonding aan het oog oploopt.

Bogen en kruisbogen

Calimacil boog en pijlen

Boogschieten is een kunst apart en veel LARP’s hebben hier extra regels aan verbonden. Zo kan het zijn dat je ter plekke een boogtest moet afnemen om te controleren of je de kennis en vaardigheden beheerst die bij boogschieten komen kijken. Wanneer er getwijfeld wordt over het al dan niet veilig schieten wordt geen certificaat afgegeven.

De meeste evenementen staan bogen toe tot maximaal 30 pond. Niet schieten in schemering of duisternis, niet schieten binnen 7 meter afstand.

Meer weten of boogschieten? Lees hier het volledige artikel van Diona over boogschieten op larps.

Pijlen

Voor zelfgemaakte pijlen moet je er rekening mee houden dat één pijl doorgesneden moet worden om te controleren of de constructie in de pijlkop veilig is. Na het schieten van elke pijl dient deze gecontroleerd te worden op schade aan de pijlschacht, veren en/of kop.

Pantsers

Kleding en alle andere dingen waarop geslagen gaat worden moeten vrij zijn van scherpe punten en grote harde uitstekende delen. Dat houdt dus in: geen lange puntige studs, onafgewerkte metalen randen en dergelijke. Dit ter bescherming van de larp wapens en natuurlijk jezelf.

Schilden

Epic Armoury schild

Schilden mogen geen scherpe randen of hoeken hebben en dienen een zachte rand te hebben. Materiaal dat gebruikt wordt mag, met name voor draagbanden, niet uitsteken aan de achterkant en dient aan de buitenkant afgerond te zijn. Schilden mogen vrijwel nooit als wapens gebruikt worden en dienen derhalve bij het lichaam gehouden te worden. Schilden mogen ook niet als ‘stormram’ gebruikt worden. (het is als speler niet echt fijn om door een aanstormende speler omver te worden gelopen met een hard schild).

terug naar boven