Rare hobby eigenlijk

1 april 2018 Door Shirkit Victoria

Iedereen die aan Live Roleplay doet heeft het vast wel meegemaakt; de glazige blik van degene die naar je luistert wanneer je jouw hobby probeert uit te leggen. Als je een wiki-achtig iets erbij pakt kom je al gauw op de volgende brilsmurf-waardige uitleg: “Een levend actie rollenspel is een rollenspel waar de participanten fysiek hun personage uitdragen. De spelers streven doelen na in een fictionele setting terwijl, zijnde hun karakter, ze interacties aangaan.”

Oftewel, we lopen verkleed rond in het bos. En nee, er is geen publiek dat toekijkt. Gaandeweg leer je dat je hobby uitleggen eigenlijk geen zin heeft. Tenminste, niet aan mensen die zelf geheel niet bekend zijn met zaken zoals fantasy, bordspellen of cosplay.

Maar er zijn ook momenten tijdens het spel geweest waarbij ikzelf letterlijk dacht: “Wat een rare hobby heb ik toch”. Die ene keer dat ik al een hele tijd op de grond in het naaldenveld bos lag, met een masker op mijn gezicht, staat bijvoorbeeld in mijn geheugen gegrift. Ik kon amper iets zien; enkel de zacht heen en weer wiegende bomen die hoog boven me uittorende, met daarachter de vallende duisternis en de eerste sterren die verschenen. Als figurant lag ik daar met een ondoden-masker te wachten tot de spelers zouden komen, zodat ik als zombie uit ‘het graf’ kon herrijzen. Dat zijn de momenten waarop je tijd hebt om even tot rust te komen en de gedachte zich aandient: “Wat een rare hobby heb ik eigenlijk”.

Echter, pas geleden hoorde ik iets over een andere hobby, en dat plaatste de boel wel weer in perspectief; roleplayen is zo gek nog niet. Je kunt namelijk ook de volgende hobby’s hebben:

Winching

Stel je een modderig parcour voor… (kom, je bent een roleplayer, het beeld heb je ongetwijfeld op je netvlies voordat ik mijn zin volledig geschreven heb) Gasten nemen hun auto en rijden zich willens en wetens vast in de modder. Om zich er vervolgens via een lier weer uit te trekken. Zodra ze zichzelf uit de modder getrokken hebben rijden ze de volgende modderpoel in en begint het weer opnieuw. En opnieuw… En opnieuw.

Dorodango

Dorodango is een Japanse kunstvorm waarbij zand en water gekneed worden tot een delicate blinkende bol, gelijkend een biljartbal. Lees, er wordt modder gebruikt om een bal van te rollen, stof opgegooid, vervolgens wordt hier weer modder opgeplakt en zo maakt men, stap voor stap, de perfect sneeuwbal. Ware het niet dat het niet van sneeuw is, maar van drek. Nog even oppoetsen, en klaar!

Extreem strijken

Het kan natuurlijk ook nóg spannender!: Je kunt ook extreem gaan strijken, ga ervoor!

Als je dan tóch die berg beklimt, neem dan gelijk je strijkplank en strijkijzer mee. Het doel is namelijk om op afgelegen en vreemde plaatsen te gaan strijken. Op zich vind ik strijken al extreem genoeg, maar dat terzijde!

Graftoerisme

Een graftoerist gaat graag langs begraafplaatsen om er te kijken, foto’s van te maken, en afdrukken te maken van het grafschrift. (Even de lagere-school techniek van papier tegen de steen houden, en dan met een krijtje erover.) Je verzamelt dus eigenlijk bezoekjes aan het graf.

Steenstapelen

Dit is eigenlijk wel een soort kunstvorm, waarbij je de stenen zo creatief mogelijk stapelt zonder iets anders ter ondersteuning te gebruiken. Een kwestie van steentje op steentje leggen, en dan hopen dat het in balans blijft.

Wildbreien

Geweldig toch! Deze term is de Nederlandse vertaling van “Yarn Bombing”. Wat inhoudt dat je iets breit, haakt of aan elkaar naait, om er vervolgens publieke objecten mee te versieren, te personaliseren en mooier te maken. Niet zodat het er altijd zal zijn, maar gewoon om de stad op te vrolijken. Wat vaak met bont gekleurd garen en wol, in een grijze grote stad, wel lukt.

Geocaching

Geocaching is eigenlijk speurtocht voor volwassenen. En men hoort helemaal niet op te merken dat jij het spel speelt. Met je gps-ontvanger of telefoon met deze functie trek je de wereld in om de juiste coördinaten te vinden. Daar ligt dan iets verstopt, of is een puzzel te vinden. Zonder dat je de aandacht van de omgeving trekt, los je de puzzel op en zoekt de volgende buit… die je dan registreert en weer terug legt, zodat de volgende er ook plezier aan heeft.

Plakboek maken

Ook wel aangeduid met de Engelse term scrapbooking is een creatieve hobby, waarbij foto’s op een fantasievolle manier worden ingeplakt. Je kliedert en versiert er omheen tot het een overdaad is waarin foto’s en momenten uit je leven prijken. En dan leg je het in een la.

Speer vangen

Voor diegene die wat meer risico durven te nemen. Je kan ook nog speren gaan vangen. Speerwerpen is een olympische sport. De speer gaan vangen is een hobby volgens internet.

Rocky Horror deelname

Men neme een oude film, met veel liedjes. De film heet Rocky Horror Picture Show. En als je dan verkleed naar de bioscoop gaat, luister je maar half naar de film en schreeuw je er doorheen. Zelf behoort dit ook tot een van mijn hobby’s. En ik merkte pas geleden dat het net zo moeilijk is om hier een goede uitleg van te geven als van live roleplayen. Filmpjes op internet doen het geen recht aan. Dus… je moet het gewoonweg een keer mee maken en je vind het super leuk of niet. Net als live role play. Gewoon een keer doen.


terug naar boven