Leren over larp – Deel 1: Beginnen bij het begin

13 december 2018 Door Suus Mutsaers
Een deel van mijn larp en game boeken

Vaak krijg ik vragen over referentiemateriaal, artikelen en boeken die met larp te maken hebben. In deze blogserie wil ik jullie regelmatig een aantal lees-, kijk- en/of luistertips geven rondom een bepaald thema.

Deze keer: “Het begin”. Wanneer je Googelt op larp, artikelen of video krijg je een enorme schat aan informatie voor je kiezen. Om aan de slag te kunnen met sommige academische informatiebronnen is het fijn om een basis op te bouwen. Dus bij dezen een eerste serie suggesties die je op weg kunnen helpen.

PS. Hoewel ik bekend ben met een aantal van de auteurs van deze stukken krijg ik niet betaald voor deze aanbevelingen. Alle recensies zijn gebaseerd op zelf aangeschaft materiaal.

Leaving Mundania – Lizzie Stark

Dit is mijn standaardtip voor iedereen die zich verder wil verdiepen in larptheorie. Het is geen academisch boek maar een persoonlijke reis van de schrijfster door larpgeschiedenis, Amerikaanse en internationale larps. Het boek geeft mijns inziens een goed beeld van de diversiteit aan larps en larpculturen wereldwijd en introduceert een aantal academische termen en concepten.

Leaving Mundania is te bestellen via Bol.com.

Nordic Larp – Jaakko Stenros en Markus Montola

Het alom bekende “Nordic Larp” boek siert menig koffietafel in Scandinavië en daarbuiten. Dit boek bevat documentatie over een groot aantal larps in de Nordic Larp-categorie. Het boek ziet er daarnaast prachtig uit en geeft een breed beeld van bizar en abstract tot vampire larps die ontzettend veel gemeen hebben met wat wij in Nederland spelen.

Het boek wordt niet meer gedrukt maar de PDF is gratis te downloaden.

The history of larp (video) – Eirik Fatland

Deze video is opgenomen tijdens de Larp Writer Summer School in Litouwen in 2014. Eirik Fatland vertelt in 45 minuten over de geschiedenis van roleplaying. Van spel, via dramatherapie naar edularp. Een interessante presentatie voor iedereen die interesse heeft in een geschiedenis of die liever een video kijkt dan een boek leest.

The Peckforton Papers

Edited by Simon Brind, Juliet Brind, EmmyLou Laird, John Shockley, and Martine Svanevik.

Vernoemd naar een van de eerste locaties in Engeland waar gelarped werd, bundelt de Peckforton papers een serie artikelen over larp in Engeland. De meeste artikelen in dit boek zijn zeer toegankelijk. Daarnaast is dit boek bovenal interessant omdat de Engelse larp scene een soortgelijke ontwikkeling meemaakt als de Nederlandse scene.

Je kan de PDF van dit boek gratis downloaden of de hardcopy bestellen.

Suggesties?

Heb je suggesties voor materiaal wat je graag met anderen wil delen? Schroom dan niet om mij een mail te sturen: suus@larp-platform.nl.


terug naar boven