Eerste keer harnas

20 april 2017 Door Oscar Jongenengel

Er komt misschien een dag dat je denkt: deze keer wil ik een personage spelen die een harnas draagt!

In de basis zijn er drie soorten harnas: leer, maliën en plaatharnas. Dit artikel gaat over de laatste twee: maliën en plaatharnas.

We gaan het in dit artikel hebben over de volgende punten:

  • Je fysieke gesteldheid
  • De gambeson / wambuis
  • Het dragen van je harnas
  • Onderhoud van je harnas
  • Tips & Tricks

Je fysieke gesteldheid

Vaak wordt er niet aan gedacht als je een harnas wilt gaan dragen maar je gesteldheid is wel degelijk een punt waar je rekening mee wilt houden.

Een maliën is van de twee het makkelijkst te dragen, het gewicht verdeelt zich op een natuurlijke manier over je lichaam. De schouders, rug en borst dragen het meeste gewicht, daarnaast kun je ook het gewicht gedeeltelijk opvangen met een stevige riem. Een plaat-harnas daarentegen hangt voornamelijk op je schouders en heupen.

Voor beide geldt: je knieën zijn je schokbrekers. Daarmee bedoel ik dat als je stoer over het veld wilt rennen je knieën alles opvangen. Dus kijk goed waar je loopt, stap rustig over die boomstam heen in plaats van erover heen te springen. Je hebt maar één paar knieën, wees er zuinig op.

Voorkom oververhitting. Is het 34 graden? Doe je harnas in beperkte mate aan of gebruik een dunne gambeson. Een plaatharnas kan ik niet aanraden bij extreem warm weer, als je een in spel reden nodig hebt? “Het is echt veel te warm voor een harnas vandaag”. Zo simpel als dat.

Ga er vanuit dat je best met wat blauwe plekken thuis kan komen. Tenzij je heel veel geld er tegenaan gooit heb je niet een op maat gemaakt harnas, wat betekent dat je harnas bijna altijd wel ergens wrikt of niet 100% lekker zit.

De gambeson of wambuis

Je kunt het jezelf wel gemakkelijker maken door goede onderkleding te dragen, te zorgen voor rustpunten tijdens het dragen en het goed verdelen van het gewicht over je lichaam. Een wambuis of gambeson speelt daarin een belangrijke rol, dit beschermt jouw lichaam tegen het plaatstaal. De bruine jas die je ziet in de foto is zo een gambeson. Dik gevoerd en gemaakt van een stevige stof is belangrijk voor een goed werkende gambeson.

Deze gambesons of wambuizen zijn er in allerlei maten en voeringen te krijgen. Zoek er één die past bij jouw lichaamsbouw.

Voor maliën is het niet altijd nodig om een dikke gambeson te dragen, een dikke stevige trui kan soms voldoende zijn. Het materiaal van de maliën is ook bepalend of je wel of geen gambeson wilt dragen. Stalen maliën zijn natuurlijk zwaarder dan een aluminium maliën dus heb je een stevigere gambeson nodig.

Voor plaatharnas is het eigenlijk essentieel om een gambeson te dragen, het doft de klappen tijdens gevechten en zorgt ervoor bij bewegingen dat je geen verwondingen oploopt door het klem zitten of inbijten van je harnas.

Django Roberts Fotografie. Evenement Legendfalls

Het dragen van je harnas

Het goed aantrekken van je harnas is een kunst. Voordat je een harnas koopt, pas het altijd met je geplande gambeson. Niks is zo vervelend dat je erachter komt dat je harnas niet goed past omdat je gambeson te dik of te dun is.

Als je je harnas de eerste keer aantrekt zorg dat je weet waar de riemen aangesnoerd moeten worden. Zo voorkom je dat je tijdens het aantrekken aan het zoeken bent naar de juiste riemen.

Zorg dat je een schildknaap hebt die je helpt met het aantrekken van je harnas, de gelukkige schildknaap kan je dan ook helpen met het aanpassen en beter aansnoeren van je harnas. Voor maliën geldt voor de eerste keer aantrekken hetzelfde, maliën wilt nog wel eens blijven hangen bij je schouders en het is dan fijn als iemand je verder kan helpen.

Zorg bij het aansnoeren van je harnas dat je genoeg bewegingsruimte overhoud. Je wilt je armen en benen normaal kunnen bewegen. Geef eens een duw aan je harnas of laat aan je schouders trekken, daar mag het niet zo zijn dat het harnas tegen je keel of nek komt. Je moet goed vooruit denken over als je valt, kun je dan nog steeds opstaan en komt er geen staal tegen je hoofd of nek?

Veiligheid

Hoewel er veel harnassen zijn met uitstekende delen zijn deze niet altijd bevorderlijk voor de veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan zwaardbrekers. Dit zijn uitstekende platen op schouderstukken. In vroegere tijden zorgde ze ervoor dat het zwaard afketste van je schouders en zo je nek beschermde. Nu zijn het gevaarlijke stukken plaat die zachte LARP zwaarden daadwerkelijk kunnen breken.

Daarnaast moet je ook rekening houden dat LARP een contactsport is dus je kan verwachten dat mensen tegen je aanlopen of als je in een erg enthousiast gevecht komt het nog wel eens om kan slaan in een worstelpartij.

Onderhoud en opslag van je harnas

Je harnas is je vaak veel waard, zorg er dan ook voor dat als je je harnas opslaat je dit het liefst op een plek doet waar de luchtvochtigheid laag is. Dit voorkomt onnodig roesten van je harnas.

Als je daar niet de mogelijkheid voor hebt, bewaar je harnas in een afsluitbare container (denk aan een plastic bak met deksel) en spuit je harnas in met WD40 of een andere siliconenspray. Dit verdrijft namelijk vocht wat je harnas kan laten roesten.

Roest-plekken verwijderen kan door middel van een roest-spons die te koop is bij je bouwmarkt, gebruik daarvoor geen staal-sponzen! Deze laten erg veel krassen achter op harnassen, zeker als het een glimmend harnas betreft. Gebruik genoeg siliconenspray of smeerolie en wrijf daarna met de roest-spons de roest zachtjes weg.

Tips & Tricks

  • Drink genoeg water tijdens je evenement. Zeker als je een harnas draagt. Zweet heeft dezelfde temperatuur als je lichaam. Als je aan het vechten bent merk je vaak niet dat je aan het zweten bent. Daarom, blijf drinken!
  • Zorg dat je naar het toilet gaat voordat je je harnas aantrekt. Niets zo vervelend als je net je harnas aan hebt dan dat je gelijk alles weer uit moet doen omdat de natuur roept.
  • Weet je niet zeker of je snel weer moet gaan vechten en wil je jouw harnas uit gaan doen, wees een beetje brutaal en vraag het de spelleiding. Zo voorkom dat je net dat epische gevecht in je shirt moet vechten. De meeste spelleiders snappen dit probleem en zullen je vaak wel een hint geven. (Natuurlijk is dit je eigen verantwoordelijkheid om deze informatie voor je te houden.)
  • Vaak als je alleen al de zijkanten losmaakt kun je het harnas als een boek openklappen en over je hoofd uit trekken, dit voorkomt dat je telkens weer alles opnieuw moet instellen.
  • Wil je een harnas bestellen bij een winkel? Stuur van tevoren een e-mail of bel ze op of het mogelijk is om het harnas te passen, vaak heeft de winkel een opslag buiten de winkel zelf. Zo voorkom je teleurstellingen als blijkt dat het harnas niet op voorraad is in de winkel.
  • Er zijn meerdere soorten plaat te koop, denk bij de aanschaf ook aan hoe het plaat is opgebouwd. De borst-plaat kan bijvoorbeeld bestaan uit meerdere platen of één plaat. Gelamineerde platen lopen en bewegen makkelijker in vergelijking met één massieve plaat. Wil je toch een massieve borst-plaat kopen, zorg ervoor dat hij niet verder reikt dan je bovenbenen om te zorgen dat je normaal kan blijven lopen.
  • Heb je lang haar en wil je je maliën aantrekken? Houd je haar vast of zorg ervoor dat je haar in een knot zit, zo voorkom je dat je haar vast komt te zitten in de ringen. Dit kan je ook voorkomen door een kap of een muts te dragen.
  • Als je op je evenement bent, luister naar je lichaam. Ben je moe? Trek je harnas uit en loop op je gemakje rond, dit zorgt ervoor dat je spieren zich even kunnen ontspannen en bewegen.

Hoewel harnas veel vraagt van je tijd, energie en geld blijft het enorm gaaf om te strijden in harnas. Als je op een evenement bent en je hebt vragen, schroom niet om je mede-harnas dragers het te vragen. Hoewel ik mijn best heb gedaan om zoveel mogelijk op te schrijven hebben hun vast nog veel meer tips om je te helpen met het dragen van je harnas. Als je een keertje benieuwd bent hoe is om harnas te dragen, vraag eens rond bij je vereniging of je iemand zijn harnas eens mag passen.


terug naar boven