Larp in tijden van het Corona virus

27 maart 2020 Door Yvon Vuijk

Het Corona virus houdt de wereld in z’n greep. Tot 1 juni 2020 zijn alle Nederlandse evenementen (waaronder larps) afgezegd. Bijeenkomsten zijn verboden en de overheid adviseert dringend om binnen te blijven. Allemaal dingen die ook een enorme impact hebben op het larp seizoen van dit voorjaar. Veel van onze favoriete evenementen zijn geannuleerd wat ineens een lege agenda achterlaat.

Maar wat betekent dit voor de larp organisaties?

Organisaties die tussen 23 maart en 1 juni 2020 hun evenement gepland hadden zijn op dit moment het hardst getroffen. Evenementen zijn geannuleerd en zonder annuleringsverzekering zijn veel organisaties het geld van de locatiehuur kwijt. In het beste geval komt de locatie de organisatie tegemoet en wordt een deel van de kosten kwijtgescholden of wordt de factuur doorgezet naar een later tijdstip. Ook is het in sommige gevallen mogelijk om in overleg met de locatie de reservering naar een datum later in het jaar door te verplaatsen.

Daarnaast is er altijd nog de onzekere toekomst. Als de maatregelen doorgetrokken worden naar juli zullen er nog een tiental andere larps geannuleerd moeten worden. Het is ook niet meer mogelijk om alsnog een annuleringsverzekering af te sluiten hiervoor, aangezien Corona door verzekeringen niet meer gezien wordt als een ‘onvoorziene omstandigheid’.

Vanuit het LARP Platform hebben we al meerdere keren de vraag gekregen of wij als centraal punt een fundraiser zouden kunnen opstarten voor getroffen organisaties. We zijn de optie zeker aan het overwegen maar vinden het nu nog te vroeg om al met zulke acties te komen, aangezien we niet weten hoelang de maatregelen aan blijven. We willen echter wel larpers aanmoedigen om te denken hoe ze zelf hun organisatie kunnen steunen. Dit kan bijvoorbeeld door de kosten van de ticket te doneren aan de organisatie.

Nieuwe initiatieven

De tijden van isolatie waarbij je niet meer met je groep kunt DnD’en zijn een realiteit, maar dit betekent niet dat we als creatieve community geen alternatieven verzinnen. Zo zijn er Workouts in larp kostuum en een Discord larp Hack_From_The_Damn. Ook zijn diverse festivals omgevormd als digitaal alternatief zoals The Festival Market op Facebook en de Stay Home Comic Con. Ook wordt er druk geknutseld aan nieuwe kostuums en achtergronden voor het najaar.

Ik ben zelf eens begonnen aan ouderwets brieven schrijven, maar dan vanuit mijn larp personage naar relaties en vrienden.

Heb je meer toffe larp gerelateerde initiatieven gezien om de komende periode op een leuke en productieve manier door te komen. Of wil je graag iets opstarten maar ben je op zoek naar ondersteuning hierin? Stuur ons vooral een berichtje op info@larp-platform.nl.

We wensen iedereen veel liefde, kracht en een goede gezondheid voor de komende periode.

Yvon Vuijk
Namens het LARP Platform team


terug naar boven