Larpen op Discord: een gids voor organisatoren

26 maart 2021 Door Yvon Vuijk

Na een jaar zonder fysieke larp evenementen zijn Discord larp evenementen voor mij een prima alternatief gebleken. Het afgelopen jaren heb ik aan diverse Discord evenementen deelgenomen en ook georganiseerd. Ik deel graag mijn ervaringen en tips voor anderen die overwegen om ook een evenement te organiseren, of gewoon nieuwsgierig zijn naar wat er zoal bij de inrichting en organisatie van een evenement op Discord komt kijken.

Wat is Discord?

Discord is een mix tussen Zoom, Skype en een forum. Het bestaat uit tekst en voicekanalen. Dit maakt het een fijn alternatief voor bijvoorbeeld Reddit of Facebook voor afgeschermde communities rond een specifiek onderwerp.

Binnen Discord kun je rollen instellen voor verschillende deelnemers, waardoor je deelnemers kunt opsplitsen in spelleiders, figuranten spelers. Maar ook kunnen je spelers die nieuwe kanalen ontdekken hier exclusieve toegang toe geven. 

Ook is Discord makkelijk uit te breiden om muziek af te spelen, berichten te sturen of rollen uit te delen.

Digitale larp evenementen

Er zijn ontzettend veel manieren om een online evenement te organiseren. Zo zijn er diverse leuke short larp scenario’s die aangepast zijn voor online gebruik of zelfs specifiek voor online spel geschreven zijn. Mijn favorieten zijn Julia’s Lost Treasures, Long Time Listener, Last Time Caller en Honey Heist.

Daarnaast komt het ook voor dat de organisatie van een bestaand evenement zoekt naar manieren om hun evenement online door te zetten. Ik heb evenementen gespeeld van bijvoorbeeld Maerquin, die een volledig kasteel in Discord-kanalen had opgezet, gevuld met kleurrijke figuranten, complexe puzzels en een spannend verhaal. Of SevCol, die de personages in hun sci-fi avontuur letterlijk “in de file” zette waarbij alle personages voor een defecte stargate vast zaten met enkel radiocommunicatie. Een uitstekende gebruik van de mogelijkheden van het digitale medium!

Het online medium heeft natuurlijk ook onmogelijkheden. Naast het logische “we zijn niet in dezelfde fysieke ruimte” zijn er ook beperkingen op het gebied van communicatie- meer dan 6 personen tegelijk in 1 audio-kanaal wordt storend en onoverzichtelijk.

Maar er zijn ook ontzettend veel mogelijkheden, verhalen die juist niet offline zouden werken die je nu wel kunt vertellen. Zo liet Project M hun deelnemers tijdreizen naar herinneringen om zo een blik te krijgen in iemands verleden. Maar ook kun je makkelijker niet-menselijke personages neerzetten door de webcam te vervangen of te verbeteren met een 3D filter.

Discord inrichten

Voor het fantasy evenement Elbaria organiseerde ik op aanvraag van het bestaande spelleiders team een low-plot baravond in een droomwereld taverne. Dit gaf bestaande spelers de kans om bij te praten en nieuwe deelnemers konden kennis maken met de setting. Ook schreven we een serie kleurrijke personages om de droomwereld te vullen. Ook hier schreven we diverse concepten die offline minder goed zouden werken, zoals een intelligente hond en een levende pop.

De OC kanalen hadden we ingericht met kanalen voor informatie / aankondigen, Discord uitleg, een OC lounge ruimte voor hype en meldingen van deelnemers, een ruimte voor spelleiders en een ruimte voor figuranten.

Het IC gedeelde hadden we ingericht met verschillende categorieën met onderliggende tekst- en voicekanalen. Onze vuistregel is om per 5 deelnemers een voicekanaal beschikbaar te hebben, zodat er altijd uitval mogelijkheden waren voor deelnemers, mocht een kanaal te druk worden.

Ieder kanaal hebben we voorzien van een omschrijving met IC afbeelding. De kanalen konden door deelnemers ook gebruikt worden om acties uit te voeren of om tegen elkaar te fluisteren zonder andere deelnemers in het audiokanaal te storen.

Discord Bots

We hebben diverse Discord bots geschreven ter ondersteuning van het spel. Een simpel voorbeeld is de inzet van een Dice Roller bot om spelers de mogelijkheid te geven om gokspelletjes te spelen.

Ook hadden we een “Kist van Ontelbare Waarheden” die een vraag uit een lijst trok om zo achtergrond ontwikkeling van spelers te bevorderen. 

De meest complexe bot was “Madame Mysteriosa”, een waarzegger pop gebaseerd op het model van Frivolous Engineering voor Cirque Noir. Door je naam in te vullen trok de bot een fortune uit een spreadsheet. Als er een fortune met je naam beschikbaar was dan kreeg je een gepersonaliseerd exemplaar, anders een random fortune uit de lijst.

We schreven voor alle aanwezige deelnemers een persoonlijke fortune om iedereen zo een klein stukje persoonlijk plot te kunnen bieden.

Handleiding Discord voor deelnemers

Wat handige Discord tips delen met je deelnemers kan nooit kwaad. Daarom hebben we een handleiding geschreven voor deelnemers met tips voor instellingen. Deze uitleg is vrij te gebruiken en beschikbaar als Google Drive document.

Gather Town, een Discord alternatief

Discord is een geweldig medium, maar biedt geen perfecte vervanging van een fysieke ruimte. Een veelbelovend alternatief is Gather Town, die een pixelart wereld neerzet waar je met een avatar doorheen wandelt. Zodra je binnen bereik van andere avatars komt zie je hun webcam aanspringen en vang je hun geluid op. Ook hebben ze diverse mogelijkheden voor presentaties en in-game spelletjes.Een paar weken terug kon ik deelnemen aan het Gather Town evenement van 7 Realms via Gather Town. Ze hadden veel werk gestoken in het opzetten van custom maps, regio’s, muziek en interacties. Maar persoonlijk vind ik Gather Town nog erg in de kinderschoenen staan op het gebied van technische stabiliteit, wat resulteert in een onduidelijke weergave van informatie en soms slechte audiokwaliteit. Desalniettemin is het zeker waard om Gather Town in de gaten te houden voor de toekomst.

 Gather Town is gratis tot 25 deelnemers.

Afsluitend

Ondanks dat ik het afgelopen jaar niet fysiek hebben kunnen larpen, heb ik Discord larps ervaren als een ontzettend leuk alternatief. Ik heb nog diverse concepten op de plank liggen waar ik mee aan de slag ga.

Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen! Heb je een leuk Discord evenement gespeeld of georganiseerd. Deel je ervaringen op de (hoe kan het ook anders) LARP Platform Discord server!


terug naar boven