Nepbloed in LARP

8 november 2017 Door Mariska Oudshoorn

Dit artikel is vertaald door Mariska naar aanleiding van een post van Mark Cordory Creations op zijn Facebook pagina. Overal waar ‘ik’ staat word Mark Cordery bedoeld.


We moeten het eens hebben over nepbloed en LARP kostuums.

Naar aanleiding van een recente discussie over het gebruik van nepbloed wil ik wat ideeën delen over het gebruik van nepbloed op LARP kostuums en andere scenario’s waar nepbloed gebruikt wordt op kostuums, kleding of props.

We hebben allemaal wel eens recepten gezien over hoe je zelf nepbloed kan maken, meestal gebruiken ze voedselkleurstof en een kleverig medium dat ongeveer de dikte heeft van bloed (ik heb verschillende dingen voorbij zien komen als suggestie, van honing en stroop tot vloeibare zeep). Door de jaren heen ben ik, en ongetwijfeld vele anderen, de ontvanger geweest van deze zelfgemaakte brouwsels aangebracht door enthousiaste dokters, helers of crew.

Of misschien was het een flesje goedkoop nepbloed van een feestwinkel om net dat beetje extra visuele te geven aan verbandjes en kleding om je goed gewond eruit te laten zien, alsof je net terugkomt van het gevecht?

Vele van ons hebben ongetwijfeld nog prachtige roze vlekken op een aantal kledingstukken of props wat hoort bij goedkoop nepbloed.

Het probleem is dat het meeste goedkope of zelfgemaakte nepbloed vlekken achterlaat – vlekken op stoffen, vlekken op leer; zelfs de huid kan tijdelijk vlekken houden. Als je geluk hebt kun je de vlekken eruit wassen op hoge temperatuur of door speciale vlekverwijderaars te gebruiken, maar als het item niet op hoge temperaturen gewassen kan worden – als je bijvoorbeeld uren hebt gespendeerd om het er Post Apocalyptisch verweerd uit te laten zien – dan heb je kans dat je voor altijd opgescheept zit met een mooie roze vlek.

Het is nog erger met mooi leer, zoals plantaardig gelooid leer, dat je echt helemaal niet kan wassen.

Er is een reden dat het nepbloed dat gebruikt wordt in films en TV producties kost wat het kost; er is onderzoek aan vooraf gegaan en het is ontwikkeld door experts speciaal voor het gebruik op kostuums die duizenden euro’s kosten. Het is ontwikkeld voor gebruik op acteurs die miljoenen waard zijn voor de productie. Als dure of cruciale kostuums onherstelbaar besmeurd raken door het verkeerde product, is er een grote kans dat opnames vertraagd worden en kostuums opnieuw gemaakt moeten worden. Het is juist geldverspilling voor iedere productie om goedkoop nepbloed te gebruiken. Dan gaat het er nog niet eens over dat professioneel nepbloed gemaakt wordt om hypoallergeen te zijn, gebruikt kan worden op gevoelige huid of in de mond om allergische reacties van acteurs te voorkomen die cruciaal (en duur) zijn voor de productie. 

Dus waarom zouden wij goedkoop nepbloed gebruiken in onze hobby?

Ik suggereer dat het ook in onze hobby geldverspilling is. Denk aan de kostuums die we dragen waar vele uren, dagen of maanden werk in zitten. Of die ook honderden of zelfs duizenden euro’s gekost hebben omdat we ze misschien gekocht hebben van professionele kostuummakers. Dit is zeker het geval wanneer een kostuum voorzichtig verweerd is voor Post Apoc of wanneer zeer delicate stoffen gebruikt zijn voor een periode correct of fantasy kostuum.

Gelukkig vragen een aantal regelsystemen en individuen toestemming van het ‘slachtoffer’ voordat ze nepbloed gebruiken. Velen (inclusief mijzelf) zullen dit afwijzen, want, in het heetst van de strijd, weet je simpelweg niet wat voor product er gebruikt word. Als het verkeerde gebruikt wordt, of nog erger, een willekeurig thuisrecept, betekent dat het kledingstuk waar het op zit mogelijk voor altijd gekleurd blijft.

Daarom wil ik iedereen vragen die wat nepbloed wil rondstrooien op LARPs: doe het alleen op je eigen spullen. En als je tijd en geld in nepbloed gestoken hebt, alsjeblieft spendeer wat meer geld en koop het professionele spul. Het kost misschien meer, maar het is slechts een fractie van het bedrag van je kostuum en de kostuumonderdelen waarmee het in contact gaat komen.

Beter nog, met professioneel bloed heb je veel realistischere producten waaronder aderlijk en slagaderlijk bloed en goede producten om schrammen en opgedroogd bloed na te maken.

Om eerlijk te zijn, als het je eigen kostuum is en je het niet erg vind om na het weekend nog roze te zijn (en waarschijnlijk alle komende evenementen in dezelfde conditie het evenement in te gaan ongeacht hoe vaak je het wast), maar het lijkt me gewoon zonde na alle tijd, moeite en geld dat in je kostuum zit om een paar euro’s te besparen.

Als je van plan bent om met het goedkope nepbloed te gaan sproeien, DOE HET NIET! Denk na over hoeveel mogelijke schade jouw feestwinkelproduct of thuisbrouwsel kan doen aan iemands kostuum, waar tijd, geld en moeite in zit, voordat je het blij op een verbandje smeert en omdoet bij iemand. Waarschijnlijk zullen ze je er namelijk niet voor bedanken.


terug naar boven