Tekstrepetitie voor Larp

4 maart 2023 Door Brian Bors
Fotografie Nieske Lindelauf Den Heijer

Larp is over het algemeen geïmproviseerd. Dus in vergelijking met andere theatrale media is er geen tot weinig sprake van het onthouden van lines (specifieke van te voren bedachte dialoog).

Toch kan deze vaardigheid bij veel larps heel handig zijn. Vooral als je specifieke zinnetjes of uitspraken in je hoofd hebt waarvan je verwacht dat je personage ze zou gebruiken in situaties die wel eens zouden kunnen gebeuren dit evenement. Ikzelf bedenk soms van tevoren drie situaties per dag die een grote kans hebben om te gebeuren. Of 2 situaties per figuranten rol. Per situatie bedenk ik dan één gave/creepy/betekenisvolle/grappige line die mijn personage logischerwijs zou zeggen in die situatie. Je hoeft ze natuurlijk niet woordelijk uit je hoofd te leren; als er op het moment zelf een variatie op de regel uitkomt, is dat oké. Niemand weet dat je het net iets anders had voorbereid.

Je kunt simpel beginnen rond situaties die je binnen het beroep van je personage snel tegen zult komen.

“Stop met ledematen verliezen! Morfine groeit niet aan bomen!”

Een gefrustreerde genezer

“Hé! Mocht jij sterven, probeer dan luid te schreeuwen, dan weet ik dat ik er in mijn eentje voorsta.”

Een vechter die “veel” geeft om zijn kompanen

“Hé. Wil je een geheim horen? Ik heb mezelf moeten trainen om niet te kotsen in hun bijzijn. Het liefst bijt ik hun strotten door. Maar voor nu, mondje dicht, ogen open. Onze tijd komt nog wel.”

Een diplomaat die stiekem op oorlog hoopt

Maar je kunt kunt ze ook afstemmen op gebeurtenissen die waarschijnlijk gaan gebeuren:

“De muur is gevallen! Onze tijd is aangebroken! Kijk naar de mensen om je heen, al deze zielen zullen mogelijk sterven het komende uur, maar niemand kan zeggen dat ze hier niet bij waren. Dat ze niet hier stonden om samen te strijden voor onze vrijheid! Ten aanval!”

“Ik waardeer je uitnodiging. Echt. En als ik niet toevallig van plan was mijn paard te wassen op die avond was ik zeker bij je bruiloft geweest.”

“Dit is nou al de derde keer dat je hierover begint! Altijd maar “ik wil… ik wil…”. Weet je wat ik wil? Jou en je broer als slaven verkopen en van de winst eindelijk eens gelukkig worden op een tropisch eiland. Maar ik ben bang dat jullie niet genoeg zouden opleveren met je eeuwige gezanik.”

Wat ook zeer goed werkt is complimenten/roddels/geruchten voorbereiden rondom andere personages. Zodra ze dan bepaald gedrag vertonen wat ze toch al van plan zijn omdat dat bij hun personages hoort kun je met dit soort memorabele zinnetjes erg goed “play to lift” technieken uitvoeren.

Dit kun je doen omtrent reguliere spelvaardigheden:

“Je zoekt iemand om je druïdisme van te leren? Je zoektocht stopt bij Zalazar. Ik heb hem eens balans zien brengen aan een grove die vlak daarvoor het strijdveld was tussen een servitar en een bloedspirit!”

“Tijdens trainingen heb ik haar “mis” zien schieten. Vraagt ze iedereen om te stoppen. Loopt ze rustig de baan af en haalt een dood konijn uit de bosjes. Die verspilt geen kogels aan lucht.”

Maar het werkt juist misschien wel beter met dingen die niet aan skills gebonden zijn:

“Marja. Ik heb het eerder gezegd en ik zeg het weer. Niemand begrijpt mij als ik in dit soort buien ben zoals jij mij begrijpt. Zonder jou had er bloed gevloeid, en niet alleen het mijne. Dank je wel.”

“Oh shit! Niet onmiddellijk kijken maar heer Bernard is zojuist binnen gekomen. Hij steekt eerder je ogen uit dan dat-ie je hand schudt. Ik zei “niet kijken!” Zei ik niet net “niet kijken”?! Wil je blindheid aan je doofheid toevoegen?!”

Gemiddeld zul je misschien 1 van je 3 lines per dag gebruiken. Sommige dagen geen. Sommige dagen alle 3. Dat is allemaal prima. De zinnen die je niet gebruikt kun je een andere dag gebruiken. Of met een ander personage. Of op een andere larp. Zelfs als je geen van je regels gebruikt, laat het je toch nadenken over je personage en het helpt met hun persoonlijkheid opbouwen in je hoofd. Probeer de lines niet te forceren als de situatie niet goed genoeg past. Probeer de situatie niet geforceerd te laten gebeuren (tenzij je personage actief zou proberen om deze situatie te forceren natuurlijk).

Als spelleider kan het ook soms helpen om dit soort lines toe te voegen aan je figuranten briefing of om samen met je figurant dergelijke lines te workshoppen van te voren.

Je kunt de volgende techniek gebruiken om ze uit je hoofd te leren (werkt echt! Probeer maar uit):

Die techniek is ook nuttig als je regels moet onthouden voor rituelen, liedjes, gebeden, gezegdes of poëzie die je personage uit diens hoofd zou moeten kennen.


terug naar boven