Larpen is voor iedereen!

19 november 2017 Door Rosanne Krijgsvrouwe

Hallo iedereen, ja dat betekent ook jij. Dit artikel gaat over onzekerheid. Je staat niet alleen als het gaat om onzekerheid over je uiterlijk. Gelukkig is larp er om je de kansen te geven tegen je onzekerheid in te gaan en juist vertrouwen op te bouwen.

Ik op Cirque Noir (links) met medespeler.
Fotografie Ork de Rooij

Ik heb op het evenement Cirque Noir een sexy burlesque danseres gespeeld. Ik was extreem nerveus en onzeker over mijn rol. Maar alle andere spelers en NPC’s hebben mijn rol zonder knipperen geaccepteerd en werd mij binnenspels zelfs verweten dat ik te knap zou zijn om het probleem van een ‘freak’ van de freakshow te kunnen begrijpen. Deze rol is ook de reden dat ik dit stukje schrijf.  Voor mij is dit een lange weg geweest voor ik überhaupt een rol als burlesque danseres durfde te gaan doen en ik hoop dat door mijn verhaal te vertellen de drempel voor jou net iets minder hoog wordt om jou droomrol te spelen. Je hoeft niet perfect te zijn om jouw perfecte rol te spelen.

Toen ik begon met larpen was ik, zoals ook veel andere mensen, best een beetje terughoudend. Ik ben namelijk een vrouw die te dik is en daarbij ook erg klein (slechts 1,50m). Als je met mij praat ben ik over het algemeen de stoere, recht voor z’n raap persoon die zich niet druk lijkt te maken over hoe ze eruit ziet of overkomt. Maar zo voel ik me niet altijd.. Ik wil een beetje over mijzelf vertellen zodat het duidelijker is vanuit welk gevoel ik dit schrijf en dat ik het echt begrijp dat het moeilijk kan zijn om over je zelfkritiek heen te komen.

Toen ik op school zat, ben ik enorm gepest. Ik was toen helemaal niet te dik, maar ik was lichamelijk al heel snel volwassen met overmatig grote borsten. Buiten de school kreeg ik daarom te maken met ongewenste seksueel getinte reacties. Die combinatie maakte van mij een persoon met een heel laag zelfbeeld. Gelukkig is dat na de middelbare school langzaam veranderd en ben ik meer in mezelf gaan geloven. Ik ging weg uit een dorp waar toch snel geroddeld werd naar een stad waar mensen te vinden waren die dezelfde interesses bleken te hebben. Ik ben daarnaast op zwaardvechten gegaan om ook fysiek sterker te worden. Op een gegeven moment is bij mijzelf ook de knop om gegaan dat ik niet altijd alles maar hoef te pikken. Dat wil niet zeggen dat ik nooit meer worstel met onzekerheid.

Helaas is het zo dat mensen die er niet als een (fictief) schoonheidsideaal uitzien bijna allemaal wel eens hebben meegemaakt dat er vervelend werd gedaan over hun lichaam terwijl dat al vaak een punt van onzekerheid is. Allereerst: wie jij ook bent, je bent mooi! (En schijt aan iedereen die anders durft te beweren!)

Kleding maakt de held

Dit ben ik in mijn zelfgemaakte jurk voor de larp ‘Macabre’ wat zich in de jaren 30 afspeelde.

Wat heeft dit te maken met larp? Nou, als ik een stoere heldin speel, dan is die onzekerheid die ik van binnen voel niet ineens weg. Het begint soms al bij het kostuum.

Als je Googlet op larp of op cosplay dan zie je foto’s van de prachtigste mensen in een super mooi pak, harnas of jurk. Voordat ik ging begon aan larp heb ik vaak naar dat soort foto’s gekeken en gezucht dat ik dat nooit aan zou kunnen doen, dat ik eruit zou zien als een Barbapapa in een korset. Het duurde dan ook even voordat ik voldoende moed had verzameld om echt kleding te gaan kopen. Helaas kwam ik erachter dat heel veel larp kleding niet te vinden is voor mensen met een andere maat. Ik ben plus-size en erg klein. Maar ik heb ook gesprekken gehad met mensen die slank, lang of juist gespierd waren die ook niet snel iets passends konden vinden. Ik vind het persoonlijk altijd een erg rot gevoel als je een heel mooi kledingstuk vind, maar het niet in mijn maat te krijgen is.

Voel je niet langer rot daardoor! Want standaard maten zijn vervelend en passen eigenlijk vrij weinig mensen echt goed! Ik ben op een gegeven moment maar mijn eigen kleding gaan maken omdat het mij erg leuk leek en ook nog eens handiger, maar zelfs voor de mensen zoals ik zijn er echt winkels waar je terecht kunt of zijn er spullen makkelijk te vermaken zodat je het toch kan gebruiken.

Denk ook niet dat het je niet staat, want dat is ook niet waar. De manier waarop jij je personage uitdraagt met maniertjes, gesprekken en overtuiging is zoveel meer waard dan dat die jurk net niet ideaal over je buik rimpelt. Ook kun je heel gemakkelijk gebruik maken van laagjes in je kleding en de plaatsen waar je je wat minder zeker over voelt zorgvuldig camoufleren zonder dat het afdoet aan je ontzettend gave kleding voor je super leuke rol en jij je net iets zekerder voelt.

Trek dat kostuum aan wat je mooi vind. Jij vind het mooi en jij wilt die speciale rol spelen. Laat je niet tegenhouden, vooral niet door jezelf. Als je een microbioloog speelt in een post-apocalyptische larp verwacht ook niemand dat je eerst je diploma daarvoor op de universiteit gaat halen. Je hoeft daarom ook niet er als een bodybuilder uit te zien als je een heel fysiek sterk personage speelt. Zo geldt ook je hoeft er niet uit te zien als Arwen om een prachtige elf neer te zetten.

Laat je niet ontmoedigen, speel je rol

Bij larp neem je bewust een rol aan, iets wat je in het dagelijks leven helemaal niet kan, zoals toveren, de wereld van de ondergang redden, orks in mootjes hakken enz. Maakt het daarbij uit hoe je eruit ziet?  Ik heb wel eens horen zeggen dat ik alleen maar dwergen moet spelen want dat past bij mijn figuur. Deze persoon was echter geen larper, want larpers zijn het vrijwel allemaal eens met elkaar: het gaat om hoe je je rol uitspeelt en niet om je figuur!

Ik ben Gnomen van bijna 2 meter lang tegengekomen waar ik geen moment van twijfelde dat ze een Gnoom uitspeelden, want dat kan gewoon in larp.

Ik ken larpers over het algemeen als een vriendelijk en open volk wat je liever steunt in het episch maken van elkaars spel dan iemand af te kraken op buitenspelse zaken. Want wat je figuur ook is, hoe lang of gespierd je bent zijn zaken die niet meetellen binnen het spel, want waarom zou het ook eigenlijk?

Ga ervoor! Achteraf ga je echt heel erg blij zijn dat je de stap hebt gezet en ik ben nu al supertrots op je.

Rosanne Krijgsvrouwe


terug naar boven