Avondvermaak: Shut the Box

19 maart 2018 Door Yvon Vuijk

Eerder schreef ik over diverse dobbelspelletjes die geweldig zijn om te spelen tijdens de Larp. Vandaag breid ik het uit met het superleuke en vlotte Shut the Box.

Shut the Box is een spel dat vermoedelijk stamt uit de 12de eeuw, gespeeld door Normandiërs. Tegenwoordig is het populair als Ierse pub play. Shut the Box is makkelijk te leren en kan binnen een paar minuten gespeeld zijn. Dit maakt het een uitstekend spel voor tijdens de Larp-avonden.

De regels

Om het spel te starten draai je alle plankjes rechtop. Wie aan de beurt komt, gooit twee dobbelstenen. Bij een 3 en 4 kan je vervolgens het plankje nr 7 omlaag klappen, maar je kan evengoed de plankjes 1 en 6 of 2 en 5 of 3 en 4 naar beneden draaien. De speler dobbelt nog eens en onderzoekt wat hij nu naar beneden kan klappen. Indien er echt geen combinatie gevonden kan worden, eindigt zijn speelbeurt en wordt de som gemaakt van de nog rechtopstaande plankjes. Dit zijn minpunten.

Na een vooraf afgesproken aantal ronden wordt gekeken wie het minst aantal punten gescoord heeft: deze speler wint het spel.

Shut the box is een eenvoudig en toch relatief spannend spel dat gemakkelijk eens tussendoor kan gespeeld worden.

Gokken

Je kunt natuurlijk spelen om geld, maar leuker is om de mogelijkheid aan te grijpen om spelersachtergronden uit te diepen. Erik Visser vertelt hier meer over in zijn artikel Avondvermaak: Spin the Bottle.

Waar koop je Shut the Box?

Mijn eigen Shut the Box spel komt uit een tweedehands winkel voor 50 cent. Mocht je minder geluk hebben op de tweedehandsmarkt, dan kun je bij Bol.com een mooie, compacte en IC verantwoorde versie vinden voor € 9,50.

Er zijn ook luxe varianten beschikbaar op diverse websites, zoals een dubbele versie op Bol.com.

Simpele versie Shut the Box

terug naar boven