Fantasy Court: Liefde voor larp in een gratis fantasy festival

16 augustus 2021 Door Fantasy Court

Hebben jullie al ooit gehoord van Fantasy Court? Nee? Nou laat ons er dan iets over vertellen! Wij zijn een groep studenten die een eendagsfestival organiseren (zodra het weer kan) om de werelden van larp  en fantasy te promoten. Daarbij vooral gericht om iedereen kennis te laten maken met wat voor geweldigs deze werelden allemaal te bieden hebben. 

Helaas kunnen we dit jaar geen fysiek evenement organiseren. Daarom bouwen we dit jaar een digitale festival markt op de website om online nog iets met jullie allen te doen!

Fotografie: Ronald Rietman

Maar wat houdt dat dan in? Nou, Wij organiseren nu al sinds 2016 dit gratis openlucht evenement in de zomer in Eindhoven. Ons eerste jaar (toen heette het nog Larp Battle) hebben wij ons gericht op een larp zwaardvecht toernooi, en waren er een larp kraam (Larp & Leer), een tent met honingproducten (Honingschuur, inmiddels Heathen Mead) en een lokale bordspellenwinkel (Jolie). Van daar zijn wij verder gegroeid en ontwikkeld tot een kleinschalig gevarieerd eendagsfestival. 

Maar jullie waren toch een festivalletje voor studenten? Ja. Dat waren wij, omdat wij zijn begonnen onder onze studentenvereniging Knights of the Kitchen Table (een rollenspellen-, bordspellen- en (larp-vereniging) op het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven. Wij merkten echter dat op Larp Battle de sfeer en interessante gesprekken die ontstonden veel boeiender was om iets mee te doen. Mensen die voor het eerst in aanraking kwamen met larp, hoe tof is dat?! Dus er werd vrij kort daarna besloten om larp Battle flink uit te breiden en te veranderen naar Fantasy Court zoals wij die nu kennen. Wij zijn nog steeds te vinden op de TU/e terrein en verwelkomen elke student, maar Fantasy Court staat écht open voor iedere larp- en fantasy-nieuwkomer, enthousiast of ervaren, van alle leeftijden.

Knuffelboogschieten,  al vroeg aangeleerd. 
Fotografie: Simon Kok

Waarom zijn jullie dan gratis? Zit daar niet wat achter? Nee, omdat wij non-profit zijn en runnen op vrijwilligerswerk van de organisatie, donaties van (oud-)leden van onze studentenvereniging en op kleine culturele subsidies. Wij willen iedereen die past binnen ons festival faciliteren. Daarom is de toegang voor bezoekers gratis. Standhouders vragen wij een klein bedrag voor vaste lasten, met de optie tot kraam en/of tenten verhuur zonder winst. Dit alles om de toegangsdrempel zo laag mogelijk te houden. Met enig overgebleven geld worden investeringen gedaan voor het festival, zoals nieuwe LARP-zwaarden voor het toernooi of een geluidsinstallatie.

Wat bieden we op het festival

Zwaardvecht Toernooi

We zijn er met Larp Battle mee begonnen en het blijft een kernonderdeel van wat wij aanbieden. Voor iedereen die dat wil wordt er een vrijblijvende en gratis training gegeven in het goed omgaan met een larp-zwaard. Je krijgt een van onze wapens in handen en leert basisslagen en jezelf verdedigingen. Aan het einde van de middag is het zover: het toernooi zelve. 

Onder het oplettende oog van onze scheidsrechters worden er steeds twee eervolle strijders tegen elkaar opgezet. Na meerdere rondes van overwinning zullen er uiteindelijke twee van de beste strijders tegen elkaar opgaan in een grandioze finale, waarna een medaille en de roem als beste (kinder-)strijder van de Fantasy Court hen ten deel valt!

Entertainment / Activiteiten

Op Fantasy Court zijn er verder ook genoeg andere dingen te doen en te beleven. Zo hebben wij elke editie voorstellingen van verschillende muzikanten (Zoals Pyrolysis en A Bundle of Djoy). Daarnaast wordt het podium ook gebruikt door incidentele sprekers, workshops of voor overige voorstellingen. Zo heeft Hello LARP bij ons een aflevering opgenomen in 2019. 

Voor de actie is er naast het zwaardvecht toernooi ook de mogelijkheid om via larp boogschieten een zelf neergehaalde knuffel een nieuw thuis bij jou te laten vinden. En natuurlijk houden wij niemand tegen die zelf een partijtje wil doen op ons terrein (Maar, houd het veilig!)

Voor de gezelligheid zijn er ook altijd mensen die wel een spelletje willen wagen, zoals soms een bordspelletje! 

Over de jaren heen hebben wij ook dingen georganiseerd zoals een balfolk workshop, een short larp en een gezamenlijke storytelling workshop. 

Kortom, we hebben elk jaar een ander gevarieerd programma en staan open voor uitbreidingen, zodat er van alles te ervaren en te zien is op FC.

Een Squire (Festival vrijwillger) die CatLady speelt met een bezoeker.
Fotografie: Simon Kok
De storytelling workshop van gegeven door de Orde van de Zwarte Raven
Fotografie: Simon Kok
Live muziek & balfolk door Duo Brabants Bauweraerts
Fotografie: Ronald Rietman

Larp organisaties

Een van de dingen die wij graag willen doen op Fantasy Court is een ruimte bieden voor larps om ergens fysiek te staan om gezien te worden door mensen die ze nog niet kennen. Mensen vinden het altijd leuk om over hun evenement/larp/hobby te praten, en enthousiasme delen vinden wij alleen maar tof. En mensen die hun larp- verhalen willen vertellen moedigen wij alleen maar aan! Wie weet wie je kan motiveren om iets nieuws te proberen?

Kederan, Project M, Expiatio, Aderion, AREN larp / PostApoBob, Zivania zijn een aantal larp organisaties die ons afgelopen jaren hebben vergezeld!

De larp organisatie Project M
Fotografie: Simon Kok
De larp organisatie PostApoBob
Fotografie: Simon Kok

Een écht fantasy festival

We zijn niet voor niets van Larp Battle naar Fantasy Court gegaan; de gezellige sfeer kan alleen maar bestaan bij een goede omgeving. Wij ambiëren dan ook een verscheidenheid aan kramen van larp spullen, naar accessoires, naar algemene fantasy artikelen tot bord- en rollenspellen en toebehoren. Wij staan ook zeker open voor mensen die voor de eerste keer op een festivalletje willen staan en hebben al enkele bedrijven over de jaren heen zien uitgroeien!

Dit alles onder het genot van heerlijk eten (waar wij streven naar vega(n)-vriendelijk) en drinken bij verschillende standhouders en via het studentencafé (Hubble) in het naastgelegen studenten cultuurgebouw.

Dus wat maakt jullie anders dan de zoveelste fantasy markt/festival/fair? De mix van allerlei (sub)culturen en nieuwkomers, samen met de kleine gezellige en opgewekte sfeer!  Wij streven ernaar om een evenement te zijn waar mensen een wereld kunnen ervaren en ontdekken waarvan ze wellicht niet eens wisten dat deze bestond. Vaak horen wij opmerkingen als “Ik weet niet waar ik moet beginnen” of “bestond dit maar” van mensen die nog niet bekend zijn met larpen en zijn wij voor beginnende standhouders de start naar een eigen zaak en fairs. Dus wij hopen ook dat Fantasy Court als een spring platform wordt gebruik om die wereld in te komen, voor jong en oud. Je hoeft niets te hebben of te weten om te kunnen genieten van een dagje bij ons.

Een samenzwering midden op het veld
Fotografie: Ronald Rietman

Editie 2021: Online markt

Zoals we allen weten is het huidige festival-leven even niet mogelijk, maar daar hebben we wat op bedacht! Wij willen dit jaar op onze website iedereen een plekje geven die anders (mogelijk) zou zijn gekomen. Met aparte pagina’s voor alle standhouders, Larp organisaties en anderen die zouden komen. Dit natuurlijk met wat leuke weetjes en waar ook echt wat te winnen valt. Want wie wil nou niet de XPerience Box van LARP Zomer Festival winnen? Hoe dan?

Ga de website af en vind leuke informatie, kramen, larps én de antwoorden voor de prijzenjacht.

Wil je volgend jaar eventueel op Fantasy Court staan of meer informatie daarover? Wil jij als standhouder, kraam, larp organisatie of entertainer jezelf laten zien?  Mail ons dan via 2022@fantasycourt.nl 

Bezoek de website Facebook Instagram

terug naar boven