Tips voor je eerste larp kostuum

20 juni 2021 Door John van den Bos

Wellicht heeft een kennis je de oren van het hoofd gepraat over larp en je overtuigd ‘s mee te gaan. Misschien ben je geïnteresseerd geraakt door verhalen op het gratis digitale LARP Zomer Festival. Of je hebt iets gezien op TV waardoor je hebt besloten om mee te doen aan een larp evenement.

Hoe het ook zij; je hebt interesse en het gaat je eerste keer zijn. En nu? Één van de dingen die je moet regelen is iets van een kostuum, en niet iedereen heeft dat zomaar in de kast liggen. In dit artikel vertel ik je over wat ik als een goed eerste kostuum zie en een aantal methoden om daar aan te komen.

Bij dit artikel houd ik vooral larp evenementen in het Fantasy of ‘Middeleeuws’ genre in gedachten. Met een beetje fantasie zijn de ideeën die ik hier presenteer ook inzetbaar voor andere genres, maar gezien vooral Fantasy een speciaal plekje heeft in mijn hart, trek ik dat genre voor en richt ik me vooral daar op.

Het eerste kostuum

Uit den oude doosch; mijn eerste kostuum, 2007. Bijna alles zelfgemaakt.

Voor mij dient een eerste kostuum een duidelijk doel; het moet goed genoeg zijn om op het evenement te passen en te mogen. De meeste organisaties hebben geen harde regels voor de kostuums van de deelnemers, anders dan dat een kostuum in de setting van het evenement moet passen. Maar, het kan lonen naar overige zaken te informeren.

Om te zorgen dat het kostuum in de setting past, is het natuurlijk handig enige kennis te nemen van die setting. Als een larp evenement zich profileert als High- of Low Fantasy, is een enigszins Middeleeuws-aandoende outfit doorgaans voldoende. Dit, op zijn beurt, betekent dat je het eerste kostuum simpel qua vorm en uitvoering moet houden. Een beetje losjes, geen zichtbare ritsen of iets dergelijks, misschien zelfs geen zakken.

Idealiter is het ook nog een goede basis om op door te bouwen, voor wanneer je echt verder wil. Omdat larp zich niet altijd even makkelijk uit laat leggen, zie ik vaak dat op het eerste evenement pas écht de knoop door wordt gehakt of iemand er mee door wil gaan. Om die reden is, als laatste, in mijn ogen een eerste kostuum idealiter ook aan de goedkope kant.

Voor een eerste kostuum raad ik slechts een paar onderdelen aan; een broek, een tuniek, een riem en misschien een aantal accessories. Eventueel kan je de lijst nóg korter maken door de broek en de tuniek te vervangen door een robe of jurk.

Al deze onderdelen zijn wat mij betreft het handigst om te regelen in een neutrale kleur, zoals khaki, gebroken wit, bruintinten of simpelweg zwart. Wanneer je in het begin geen uitgesproken kleuren draagt, zorgt dit er voor dat je later dit eerste kostuum makkelijker kan combineren met andere zaken.

Schoeisel

Een paar tweedehands legerlaarzen, ook wel bekend als ‘kistjes’

Alvorens ik over een aantal methoden schrijf waarmee je een eerste kostuum kunt regelen, een kort woordje over schoeisel. Mijn inziens zijn je schoenen – ongeacht of het eerste of je twintigste kostuum is – het belangrijkste wat je aan hebt op een larp.

Wanneer je slechte schoenen aan hebt, heb je in het beste geval aan het einde van een larp evenement vermoeide voeten, en in het ergste geval een collectie blaren. Natte of koude voeten, of zelfs natte én koude voeten zijn geen pretje.

Om dit te voorkomen, raad ik je van harte aan om vanaf de eerste dag goede schoenen te hebben. Dit kunnen een paar stevige alledaagse schoenen zijn, specifieke wandelschoenen of een paar legerlaarzen van een legerdump. Zorg dat ze goed passen, je voeten en enkels voldoende steun geven en, al naar gelang het seizoen, ruimte hebben voor extra warme sokken.

Methode 1: Kringloop

De bontjas was een toevalstreffer uit de kringloop. Tussen alle andere kostuum onderdelen valt het nauwelijks op dat het stiekem een ‘moderne’ jas is.

Eerder heb ik al geschreven dat wanneer je dingen zoekt voor een larp evenement winkelen bij de kringloop geen slecht idee is. Gezien de gemiddelde prijzen daar, is het bij uitstek geschikt om er een eerste kostuum bij elkaar te sprokkelen. Het aanbod is een lot in de loterij, maar als je een paar keer vaker gaat, kan je er zeker geschikte kleding vinden. Voor leren riemen is het zelfs mijn favoriete plek door de prijs/kwaliteit verhouding.

Ik nodig je van harte uit om ook mijn winkelen bij de kringloop artikel te lezen en dan vooral het kopje “Dingen van stof”, die dieper ingaat op het onderwerp.

Maar in het kort; je kan voor Fantasy kleding terecht in een kringloop winkel. Wijde broeken met een simpele snit, zoals die van een oud Judopak of een harembroek, zijn met weinig of geen modificatie thuis op een larp. Bovenkleding is wat lastiger wellicht, maar een gebreide trui of simpele zomerjurk kan best wel, vooral voor die eerste keer. Geef je ogen de kost en kijk naar de vormen. Wat eenvoudig naaiwerk, of zelfs her en der er de schaar in zetten, kan al voldoende zijn.

Bij veel kleding ben je niet per se gebonden aan de kleur. Afhankelijk van de stof kan je met bijvoorbeeld Dylon textielverf zo een lichtere kleur veranderen in een donkerdere kleur.

Methode 2: Zelf (laten) maken

Als je graag een eerste larp kostuum wilt en iets meer wil investeren, is een tweede optie om het zelf te (laten) maken. Ik vind dat bij uitstek een eerste kostuum simpel gehouden kan worden. Hierdoor heb je maar twee kledingstukken nodig; een broek en een tuniek.

Voor die kledingstukken heb je drie zaken nodig; stof, patronen en iemand die deze twee kan combineren tot kleding.

De allereerste tuniek die ik zelf in elkaar heb gezet. Zes stukken stof, plus wat decoratie en weathering.

Stof kan je op een paar plekken regelen; een stoffenwinkel of op de markt. Eventueel kan je ook stof halen door (oude) gordijnen te kopen. Je hebt stevige stof nodig die een stootje kan hebben – een weekend in een bos ronddwalen gaat je kleding niet in de koude kleren zitten.

Wanneer je toch al in een stoffen winkel staat, kun je waarschijnlijk meteen een patroon voor de broek en de tuniek aanschaffen, mocht je deze nog niet hebben. Patronen zijn de vormen die je in de stof gaat maken. Ze komen ook met instructies hoe het in elkaar gezet moet worden.

Als laatste moet het kostuum dan ook daadwerkelijk gemaakt worden. Persoonlijk had ik de luxe van een moeder die al gewend was om kleding voor me te maken. Mocht je dit soort luxe niet hebben, vraag rond in je omgeving. Wellicht heb je een oom, oma of andere kennis, vriend of familie die al ‘s vaker kleding heeft gemaakt en je graag wil helpen. Wie niet waagt, die niet wint, en de antwoorden kunnen je wellicht verrassen.

Als je geen maker kan vinden, kan je zoeken naar iemand die je een naaimachine kan lenen en je enige uitleg kan geven over hoe het ding werkt. Dat kleine beetje uitleg is soms alles wat je nodig hebt. Het allereerste kledingstuk wat ik heb gemaakt, een tuniek voor een Orc kostuum, waren letterlijk zes stukken rechthoekige stof die ik op strategische wijze aan elkaar heb gezet voor twee mouwen aan een lijf. Niet het mooiste ooit, maar perfect voor een bandiet of dus een Orc.

Het is nogal een proces om zelf kostuums te maken. Ik behandel het hier in vogelvlucht, maar Mariska Oudshoorn gaat er in een vierdelige serie een stuk dieper op in. Je kan het eerste deel hier lezen.

Mocht je ook geen naaimachine kunnen lenen, verwijs ik je naar de eerste methode. Maar ik heb nog een derde methode waar ik het over wil hebben.

Methode 3: Dingen nieuw kopen

Het kan natuurlijk zijn dat zowel methode 1 als methode 2 niks voor je is. Zelfs dan is er geen vuiltje aan de lucht. Larp is ‘stiekem’ al een oudere hobby en er zijn in de loop der tijd diverse (web)winkels opgestaan welke larp kleding aanbieden. Zoeken naar “larp kleding” geeft je meteen meerdere goede resultaten.

Twee populaire winkels hier in Nederland zijn Games-N-Stuff en Celtic WebMerchant. Bij onze oosterburen heb je Dein-LARP-Shop, waarvan verzending naar Nederland nog een best nette prijs heeft. Alledrie de webwinkels hebben voor broeken en tunieken diverse merken. Daarnaast hebben ze vaak aanbiedingen en ook nog hun eigen specialiteiten.

Deze methode ís het duurst, maar mijn inziens nog altijd erg betaalbaar. Het is meteen ook makkelijker het jezelf minder betaalbaar te maken omdat ze wel meer mooie spullen hebben, maar dat risico moet je zelf maar langsheen navigeren. 

Accessoires

Diverse soorten accessoires voor diverse soorten personages.

Bij al deze drie methoden heb ik het nog niet gehad over een interessant onderdeel van een larp kostuum: de laagjes en de accessoires.

Eerlijkheid gebied me te zeggen dat deze kant en klaar lastiger te verkrijgen zijn in ‘het wild’. Waar je voor een extra laagje misschien nog wel een vest of jas kan pakken, is ‘aankleding’ van je riem minder makkelijk. Zelfs bij een handtas omtoveren tot een pouch voor aan je riem komt enige handigheid kijken die niet iedereen heeft. Het is erg leuk om die vaardigheden te ontwikkelen, maar voor een eerste kostuum ben je daar allicht nog niet aan toe.

Maar voor accessoires (en in voorkomende gevallen extra laagjes of zelfs het hele kostuum) raad ik je van harte aan om te rade te gaan bij de persoon die je nieuwsgierig gemaakt heeft naar larp, of de organisatie waar je heen gaat. De meeste larpers vinden het maar al te leuk dat een nieuw persoon interesse heeft en als je beleefd aangeeft dat je graag iets zou lenen, is de kans groot dat je geholpen wordt.

Bonus methode: combineren

Natuurlijk hoef je jouw eerste kostuum niet persé met één methode of bron te regelen.

Misschien heb je net voldoende stof om één broek te maken en heb je een gaaf kledingstuk in de kringloop gevonden om tot tuniek te knippen. Misschien ben je binnenkort jarig en vind je het makkelijker een aantal weblinks naar webwinkels uit te delen om op die manier aan een eerste kostuum te komen.

Hoe het ook zij; ik ben er van overtuigd dat je met elk budget makkelijk aan een (eerste) kostuum kan komen. Veel plezier bij het samenstellen en wellicht tot het volgende larp evenement!


terug naar boven