Niet denken maar doen! Hoe ik ben begonnen met larp

21 januari 2019 Door Raymon Zoetigheid

Ik ontdekte larp toen ik 12 jaar oud was. Meteen werd ik er verliefd op. Rond die tijd speelde ik nog graag buiten, zat ik met stokken te zwaaien en leefde ik als het ware in mijn eigen fantasie wereld. Dat breidde zich alleen maar uit nadat ik erachter kwam dat larp bestond, waar die fantasie werkelijkheid wordt voor een korte tijd. Enthousiast als ik was, schreef ik mij in voor een larp die al 2 weken later plaats zou vinden! Ik wist totaal niet wat ik moest verwachten, maar gelukkig kon ik hier een wapen en kleding huren, wat heel goed van pas kwam. Ik kreeg toen een zwaard en helaas, alleen een tuniek. Ondanks het gebrek aan een goed kostuum en het feit dat ik eigenlijk niks voor het event had voorbereid, heb ik toch de beste tijd van mijn leven gehad.

Desondanks duurde het 7 jaar voordat ik weer besloot om te gaan larpen. Het dwaalde steeds door mijn hoofd dat ik het nog een keer wilde doen. Maar dan wilde ik het ook goed doen: kleding voorbereiden, eigen wapens meenemen, etcetera. Alleen durfde ik eigenlijk niet in mijn eentje te gaan larpen.

Project M: Academie der Toverkunsten

Project M: Academie der Toverkunsten

Maar dat veranderde toen ik Project M’s Academie der Toverkunsten tegenkwam op internet. Het is een larp waarbij je op een magische school lessen kan volgen. In die lessen leer je spreuken, je leert toverdranken en tegengiffen te maken, je leert over de magische cultuur en nog veel meer. Je wordt ingedeeld in een van de vier afdelingen, die gedurende je tijd op de Academie een soort familie voor je is. En naast al het schoolwerk zijn er nog verschillende geheimzinnige gebeurtenissen en mysteries waar je je mee kan bezighouden. Iedereen kent Harry Potter, en hoewel de Academie der Toverkunsten echt iets anders is, had ik al een goed idee van wat ik kon verwachten!

Ik moet wel zeggen dat ik bij het inschrijven nog wel twijfelde, zelfs na al die jaren. Zou ik het wel leuk vinden, is de hobby wel iets voor mij, ben ik niet te oud? Ik heb het toch gedaan uiteindelijk en ik ben zo blij dat ik de stap heb gezet! Al die twijfels zijn nu totaal weg; het evenement was fantastisch en ik kan niet wachten tot het volgende event in februari 2019. Iedereen die eraan meedoet is zo vriendelijk, creatief en gezellig om mee te spelen! De mensen die ik op het event ben tegengekomen zijn nu mijn beste vrienden.

Nadat ik door Project M helemaal verliefd ben geworden op larpen, wilde ik graag andere larps proberen. Toevallig had één van mijn vrienden die ik op Project M heb gemaakt, mij uitgenodigd om mee te komen spelen bij een andere larp genaamd Runelands. Het thema is high fantasy, met magic, verschillende rassen en, voor mij nieuw, het vechten met LARP wapens. Bij Runelands gebruikte ik zwaard en schild. Ik kwam er al snel achter dat ik het vechten nog meer moet oefenen; ik ben zes keer neer gegaan in dat weekend!

Hoewel ik Runelands leuk vond, heb ik gemerkt dat ik Project M’s Academie der Toverkunsten toch wel wat leuker vind. Dat komt, denk ik, omdat Project M meer roleplay is dan vechten. Het vinden van puzzels of geheimen waar je slim over na moet denken, vind ik leuker dan een zwaard en schild oppakken om te vechten.

Dus wat moet je doen als je wilt gaan larpen?

Runelands

Zet als je twijfels aan de kant en probeer het een keer! Spijt ga je er niet van krijgen en als je nog niet zeker bent of het wat voor jou is, hou het dan goedkoop, iets dat prima te doen is bij sommige settings. Zorg er wel voor dat de setting iets voor jou is, dan heb je zelf ook een leukere tijd.

Kijk eens in het overzicht met evenementen. Stel wat vragen op forums, via e-mail of Facebook; mensen zijn altijd wel bereid om je te helpen jouw larp te vinden!

En boven alles; heb plezier!


terug naar boven