Nordic Larp vanuit een Belgisch perspectief

5 februari 2020 Door Marijke van Hauwaert

Nordic Larp is een term voor de larp tradities uit de Scandinavische landen. Wat Nordic Larp onderscheidt van andere, is de nadruk op collectieve creativiteit tijdens het spel, en geen gedetailleerd spelsysteem. Met een gedetailleerd spelsysteem bedoel ik: geen lange lijsten met vaardigheden, geen character sheets met levenspunten op torso en ledematen, geen game mechanics die iedereen moet kennen zoals “time stop”, “een wit lintje rond mijn hoofd betekent dat ik onzichtbaar ben”, etc.

De nadruk bij Nordic Larp ligt meer op het beleven van hevige emoties, uitspelen van soms intense scènes, en volledige immersie. Waar een andere larp eerder doet denken aan een “tot leven gekomen tabletop” waar je verhaallijnen en queesten volgt om uiteindelijk iets te winnen, is er bij Nordic Larp niet altijd een rode draad te vinden. 

© Margielski Fotografia, Witcher School INT S03E04

Setting 

Wat kun je juist verwachten van een Nordic Larp? In onze ervaring loopt dit van een immersieve namiddag tot een intense week, waar je werkelijk volledig wordt ondergedompeld in een andere wereld. Dit loopt van een schrijversclub uit Oxford, tot tovenaars die lessen volgen op een magische school, tot de crew van een ruimteschip. Elke setting is denkbaar. 

Wat zowat op elke Nordic Larp sterk geldt, is het “what you see is what you get”-principe. Als iemand roept dat je moet uitkijken voor een bom die gaat ontploffen, kun je je maar beter echt uit de voeten maken en je oren bedekken. Heb je wortels nodig van waterlelies midden in de vijver en ligt de boot halverwege ergens te drijven, in plaats van netjes aan de kant vastgemaakt te zijn? Leg je wapens maar weg en begin maar te zwemmen – er zit niets anders op dan de vijver in gaan. Ik heb het allebei al meegemaakt. En ik kan je vertellen, je bent eens zo trots als je dan die wortels te pakken hebt!

Play to lift 

Nordic Larp steunt op de samenhang tussen de spelers onderling en hun samenhang met het spelterrein en de fictieve wereld. Wat zorgt er dan voor die sterke samenhang? Wel, een spelsysteem dat “play to lose” heet. Of, zoals ik het liever noem, “play to lift”. De verantwoordelijkheid voor je personage en je drama ligt ook bij je medespelers. Je kunt elkaar versterken. Zo wordt het een verhaal dat door iedereen tegelijk verteld wordt, in een gezellige en chaotische eenheid. Het is belangrijk om de spotlight te delen en andere spelers te betrekken bij de actie, om interessante gebeurtenissen wat meer beweging te geven. In een boek of film zijn er meestal maar een paar hoofdpersonages, in een larp is iedereen het hoofdpersonage van hun eigen verhaal. Niemand mag zich uitgesloten voelen. Zelfs als we tegen elkaar spelen, spelen we samen.

© Karol Blazy, College of Wizardry 22

Witcher Adventures, de nieuwe Nordic Larp van België

Een totaal andere manier van larpen dan wat de meesten van ons gewend zijn, dus. En als je zin hebt gekregen om het zelf eens te proberen, hoef je niet helemaal naar Polen of Scandinavië. 

Begin mei 2020 organiseert een nieuwe groep voor het eerst een Nordic Larp in België: Witcher Adventures. De setting is de wereld van The Witcher, maar het speelt zich niet af op de Witcher School (die bij sommigen goed gekend is intussen) of in de tijd van Geralt van Rivia. Voor meer informatie kun je terecht op onze website of de Facebook pagina. Voel je vrij om ons een bericht te sturen! 


terug naar boven