How-to: Fallout pantser

11 oktober 2017 Door Inge van Leijenhorst

Hoe maak je pantser van schuimmatjes

Laatst hadden wij het in ons hoofd gezet dat we graag allebei een stoer pantser wilden hebben voor een Fallout LARP. Dus niet gehinderd door enige ervaring zijn we aan de slag gegaan, hebben een berg internet-tutorials gezien en zijn gaan bouwen. De technieken die we toegepast hebben komen voornamelijk uit de cosplay-wereld waar ze EVA foam, oftewel schuimmatjes, gebruiken om pantsers van te maken die eruitzien als staal of leer. Enkele weken later konden we in ons pantser naar Castlefest, waar we een hoop bekijks trokken.

Onze conclusie: het is niet moeilijk, ook niet voor beginners en het is prima te doen om een dag in deze lichtgewicht pantsers rond te lopen.

Deze tutorial neemt je mee in de belangrijkste stappen om je pantser te maken. We maken gebruik van EVA foam, oftewel yogamatjes of larpwapens-schuim. Met de juiste schildertechnieken ziet het eruit als staal of leer.

Het voordeel is dat het schuim makkelijk te snijden, lijmen en schilderen is. Vele malen makkelijker dan echt staal of kunststof. Bovendien is het eindproduct lichtgewicht zodat je het comfortabel voor langere tijd kan dragen. Wel is het zo dat schuim-pantser niet door elke larp vereniging geaccepteerd wordt als een geldig pantser, dus check altijd bij de vereniging waar je wil gaan spelen!

Stap 1: een patroon

De goedkoopste rol dik behangpapier die je bij de bouwmarkt kan vinden is erg geschikt om te gebruiken voor je patroon. Het houdt zijn vorm als je het buigt en is stevig genoeg om stukken aan en uit te kunnen trekken als je past. Plak ze aan elkaar met schilderstape.

Er zijn twee manieren om een goed passend patroon te krijgen. De makkelijke manier is om op internet te zoeken naar basispatronen en die te gebruiken. Er zijn patronen te vinden voor torsopantser, bracers, helmen en noem maar op. Het leukste is natuurlijk om de basis daarvan over te nemen en dan zelf los te gaan met de details om er je eigen idee in te brengen. 

De tweede manier is om een paspop of je eigen lijf te nemen als pasvorm, en daar met behangpapier stukken overheen hangen. Met stift geef je de contouren aan en knip je de pantserstukken uit. Je knipt, vouwt, plakt en schuift net zolang tot het naar jouw zin goed zit. Dan haal je de stukken los en die vormen je patroon.   

Stap 2: bouwen en lijmen

Voor het bouwen van een basis pantser heb je niet veel meer nodig dan de volgende materialen: Schuim, messen, stiften en lijm (Bison Kit).

Het beste materiaal voor de basis van je pantser zijn vloermatjes van EVA foam. Op de foto te zien als het dikke zwarte schuim met het puzzelstukjes-patroon aan de zijkant. Dit schuim is goedkoper dan het wapenschuim (witte schuim links op de foto) wat door larp winkels verkocht wordt, en houdt zijn vorm beter als het gebogen wordt. Dun wapenschuim is dan weer wel geschikt voor details (witte schuim bovenin de foto).

Je neemt de patroondelen over op je schuim door de omtrek na te tekenen met pen of stift. Je snijdt de patroondelen uit met een afbreekmes van de bouwmarkt. Hou er wel rekening mee dat het schuim je mes ongelofelijk snel bot maakt, dus een slijpsteen voor je messen is erg handig. Als je merkt dat je mes niet meer vloeiend door het schuim snijdt, haal je hem een paar keer over de slijpsteen. Voor mooie details pak je altijd een nieuw mes.

Snij rechte lijnen langs een metalen liniaal. Probeer zoveel mogelijk in 1 vloeiende lijn te snijden, met je mes onder ongeveer 45 graden ten opzichte van het foam, anders krijg je een onregelmatige snijlijn en is straks je naad niet mooi recht.

Boven: goed gesneden, onder; niet goed gesneden.

 

Boven: lijm lang genoeg gedroogd, naad sluit volledig. Onder: lijm nog te nat, de naad trekt een beetje open, vooral bij buigen.

Als je stukken hebt waar een ronding in moet komen, kun je je stukken het beste alvast vorm geven voor je ze gaat lijmen. Daarvoor maak je ze warm met een heat gun. Verwarm het schuim gedurende een minuutje door er met de heat gun overheen te blazen tot ze warm aanvoelen. Vorm ze dan met de hand tot de gewenste vorm. Rondingen zijn ook mooi te maken over een fles of een bal heen. Hou het schuim in de juiste positie tot het weer afkoelt, dan houdt het deze vorm.

Je lijmt je patroondelen aan elkaar met Bison Kit. Beide delen van de naad insmeren met de gele lijm en wachten tot hij droog is (tot de lijm niet meer glimt). Dan op elkaar duwen. Eenmaal vast gaat niet meer los, dus duw je stukken in de goede positie op elkaar. Even verschuiven tot het stukje goed zit gaat niet meer. Kleine details kun je op elkaar duwen als de bison-kit nog nat is, dan heb je wel ruimte om nog te schuiven. Dit droogt alleen veel langzamer en het kan zijn dat je de stukjes moet fixeren met een speld om te voorkomen dat ze gaan schuiven tijdens het drogen.

Vorm aanbrengen:
Als je bochten wil, snij je het schuim onder een hoek van 45 graden weg. Lijm je deze stukjes tegen elkaar, dan maakt het een hoek van 90 graden. Wil je een vloeiende buiging, dan snij je een v vorm weg aan de achterkant tot ongeveer halverwege het schuim. Als je deze dicht lijmt dan vormt de voorkant een mooie bocht.

Snij details uit dunner schuim en lijm die erop met Bison Kit. Wel eerst even de omtrek van je detail aangeven zodat je lijm niet overal zit maar alleen onder je details. In dit stadium kun je helemaal los met details en er helemaal je eigen draai aan geven. Denk ook aan beschadigingen en krassen. Die kan je maken met de dremel of een mes. Bijzondere details kun je ook printen op je 3d-printer als je die een hebt en dan erop lijmen. Op onze pantsers hebben we zo de Vault-logo’s en de moertjes erop gemaakt.

Als je je hele pantser in elkaar hebt gelijmd, dan is het wel mooi om de randen van je pantser te bewerken met een dremel, zodat de scherpe snijranden mooi afgerond worden. Dit maakt straks je pantser realistischer.

Ga een keer met de heatgun over het hele pantser heen, om te zorgen dat de oppervlakte gesealed is, dan is het straks beter te schilderen. Je ziet het schuim net een tintje grijzer worden van het sealen, het is in een seconde gebeurd. Maak het niet al te heet, want dan trekken de zorgvuldig ingebrachte vormen weer recht.

Pantser stukken vóór het schilderen.

Stap 3: schilderen en afwerken.

Van links naar rechts de verschillende lagen van de verflaag….

Omdat je pantser flexibel moet blijven, heb je een speciale flexibele laag nodig voor de grondlagen voordat je met verf aan de slag kan. Er zijn twee mogelijkheden met voor- en nadelen. Plastidip en RubberLatex.  Beide vereisen een andere nabewerking.

Het beste werkt Plastidip, een product uit de auto industrie. Je spuit een laag of drie (bij voorkeur zwarte) plastidip uit een spuitbus op de voorkant van je pantser. Je weet dat je dik genoeg hebt gespoten als de laag egaal en glimmend is. De achterkant hoef je niet af te werken. (Tip: zet je bus vooraf in een emmer warm water en schud ontzettend lang, dan wordt de laag mooi egaal. Te koude plastidip kan bobbeltjes geven.) . Denk aan een mondkap want deze troep is giftig.

Dan kun je kleur gaan aanbrengen. Breng eerst de basiskleur aan met een spuitbus. Alle soorten acrylverf zijn hiervoor geschikt. Tamiya heeft goede kleine spuitbusjes met mooie kleuren (uit de modelbouw). Details kun je rechtstreeks schilderen met acrylverf (bijvoorbeeld verf voor mini’s).

Latex kan natuurlijk ook, dat schilder je er met een kwast op. Een laag of drie/vier is nodig. Met de kwast latex schilderen kan strepen geven, of korreltjes in je latexlaag. (Als je korreltjes krijgt helpt het om je kwast goed schoon te maken). Kleurlagen breng je aan door acrylverf door je latex te mengen en daar extra lagen van aan te brengen. Het is lastiger om meteen de goede kleur te krijgen omdat de witte latex je kleur verandert. De latex droogt kleurloos op, zodat het eindresultaat vooral de kleur van de toegevoegde verf laat zien. Gewoon onaangelengde verf over je latex schilderen kan ervoor zorgen dat de verflaag er later afbladdert.

Bij beide eindig je met een laag kleurloze vernis. De bouwmarkt heeft Spruhfilm (de rode bus op de foto) wat erg geschikt is voor een vernislaag, aangezien dit zich nog laat overschilderen. Maar kleurloze acrylverf kan ook.

Stap 4: Weathering en Highlighting

Als laatste stap ga je zorgen dat het er realistisch uitziet. Dat gaat in twee stappen, eerst oud maken, ook wel weathering genoemd. En dan highlights aanbrengen.

Weathering gebeurt door donkere verf over je pantser te smeren en het er daarna zoveel mogelijk van af te vegen met een vochtige doek. Meng zwarte en bruine acrylverf, en breng het niet te regelmatig aan, het moet immers vuil voorstellen wat in de randjes van je pantser is blijven zitten. Omdat je de verf er zoveel mogelijk weer afveegt, moet er eerst een laag vernis onder zitten, anders veeg je ook je basislaag verf eraf, en dat wil je niet.

Voor een echt versleten pantser zijn roestplekken ook leuk. De makkelijkste manier is ‘roest-uit-een-spuitbus’, gewoon rechtstreeks plekjes erop spuiten. Deze verf heeft een soort korreltje erin zodat de roestplekken lekker ruw worden.

De laatste stap is het aanbrengen van highlights. Drybrush je pantser met lichte verf. Drybrushen is met een droge kwast en een heel klein beetje verf erop, accenten aanbrengen op de randjes van je stuk. Afhankelijk van het effect wat je wil hebben kan dit met wit, zilver of lichtbruine acrylverf. Een heel mooi effect krijg je met Rub-N-Buff. Dit zijn metaaldeeltjes opgelost in een soort was. Je brengt het aan met een droog doekje en wrijft hier vooral de randjes mee op. Dit geeft een glimmend metaal effect, alsof de verf van je metalen pantser af gesleten is. Ook hier geldt, niet te regelmatig opbrengen want schade is immers niet regelmatig aanwezig.

Sluit af met een goede laag vernis (matte spruhfilm of blanke acryllak).

Je bevestigt of sluit je pantser met strips klittenband die je aan de binnenkant lijmt met Hot Glue.  Bison Tix met in de hoekjes een extra druppel secondenlijm werkt ook. Wel eerst het patroon van de yogamatjes afslijpen, anders blijft het niet goed zitten.

En klaar!

We hebben hier de basis uitgelegd; er zijn natuurlijk ook nog een hoop foefjes en technieken om het er stoer uit te laten zien, of om precies dat effect te krijgen wat je wil hebben. Maar daar schrijven we in een volgende keer over.

Wil je vast meer weten, kijk dan vooral op YouTube, daar staan veel bruikbare tutorials op. Een goed startpunt zijn de volgende drie channels: kijk naar Punished Props voor snij en schildertechnieken, Evil Ted voor goede patronen en lijm-skills, of Andrew DFT voor duidelijke stap-voor-stap voorbeelden.

Inge & Erwin van Leijenhorst


terug naar boven