Vault 25: Fallout LARP

6 september 2017 Door Chany Hagemann

Het laatste jaar is er een soort verschuiving gaande in de LARP-wereld. Er worden veel nieuwe evenementen georganiseerd. En niet zomaar evenementen- veel met een bijzonder specifieke setting. Firefly, Harry Potter en The Witcher zijn er een paar waar ik in het afgelopen jaar iets over gehoord of gelezen heb. Ik zou graag willen zeggen dat er heuse ‘nerd-culture LARP’s’ opkomen. Het is niet alleen nog maar stereotype middeleeuws/high-fantasy. Er is een beweging gaande.

Surface – never
Vault – forever!

Dit past perfect in ons straatje: game nerds met een grote passie voor LARP. Ik LARP zelf al sinds begin 2000 en ben dus met mijn 24 jaar al zeer jong meegenomen naar evenementen. Mijn vriend Arjan is pas drie jaar geleden gebeten door het beestje. Onze grote game passie is de Fallout franchise, met samen makkelijk 600 uur tijd gestoken in bijna alle Fallout games (en veel merchandise verzameld tot de kast uitpuilt) in de afgelopen jaren, mogen we het toch echt wel een passie noemen. Op een nogal aparte manier kwamen de Fallout passie en de LARP passie bijeen en zijn we onze eigen Fallout LARP aan het organiseren: Vault 25.

1 December is het dan eindelijk zo ver: Wij gaan Vault 25 play-testen!

Vault 25 wordt een Fallout-inspired LARP die zich in eerste instantie zal afspelen in, you guessed it, Vault 25. Een Vault-Tec Vault gebouwd in ons eigen kikkerlandje Nederland. Spelen in Vault suits dus!

Het wordt een LARP van spanning, sensatie, lockpicking ghouls en raiders! In…Nederland? Ja! Geen American Commonwealth… maar een European Commonwealth.

Het idee voor Vault 25 is eigenlijk een surprise party. Een surprise party gegeven in Oktober 2016 voor mijn vriend, Arjan, die dat jaar 25 werd. Na het bezoeken van een andere ‘LARP-verjaardagsfeest’ liet hij tussen neus en lippen door weten dat hij dat ook ‘ooit’ wel zou willen. Challenge. Accepted.

Ik begon meteen en had amper twee maanden om alles te plannen. Ik had geluk, Arjan is lid van scouting en het gebouw staat amper 300 meter verderop bij ons in de straat. De locatie was dus al snel geregeld. Iedereen werd uitgenodigd en kreeg zijn eigen rol om Arjan heen geschreven. Ook mijn broer hielp mij immens veel en zonder hem was het niet gelukt (ook nu helpt hij ons!). Ook deze Vault droeg de naam Vault 25. In deze LARP was Arjan de verkiezingscoördinator voor een verkiezing die elk jaar op de ‘zonnen- en maandag’ gehouden moest worden. Een dag dat één persoon door middel van die verkiezing gekozen werd om de zon en maan te gaan begroetten. Dit allemaal om te zien of het al veilig was bovengronds en ze dus hun G.E.C.K mochten gaan gebruiken. Er is veel gelachen en ge-lol-played. Uiteindelijk is er iemand uitgekozen en met een kapotte 10mm zonder kogels naar buiten gestuurd.

Naderhand kreeg ik erg veel positieve feedback en kwam al snel het onderwerp naar boven hoe leuk het zou zijn om een echte Fallout LARP in Nederland te hebben.  In eerste instantie zagen we het niet zo zitten, maar toen ik uiteindelijk een drang kreeg om de dag na kerst uit stress onze woonkamer muur rood te schilderen kwamen de duizenden ideeën. Challenge. Accepted. We zijn gaan polsen in onze vriendengroep en hadden binnen no time twintig ervaren LARP’ers om ons heen die stuk voor stuk enthousiast reageerde (en ons eerste weekend zit zelfs al vol!), en we zitten nu zelfs op de veertig zeer enthousiaste geïnteresseerden. We zijn dezelfde avond nog begonnen met de spelersgids, die in vier maanden tijd drie keer herzien werd. De eerste locatie wilden wij makkelijk en dicht bij huis houden, wat toen toch moeilijk werd. Achteraf heb ik besloten een grote stap te nemen en een andere veel passendere locatie te vinden dan een scouting gebouw of een kamphuis. Wij spelen dit eerste weekend in een fort. Hoe geweldig is dat?! Daarnaast hebben in deze zoektocht nog veel meer bijzondere passende locaties gevonden om te spelen, waar we zeer waarschijnlijk in de toekomst gebruik van gaan maken.

We hebben een kleine variatie geschreven op de Fallout lore. We hoefden gelukkig niet lang na te denken over onze spelwereld, die is nou eenmaal al voor ons ‘geschreven’…maar om dat nou één op één over te nemen vonden wij niet leuk. Vandaar dat wij in Nederland spelen en dus in de European Commonwealth, waar nog niet zoveel over bekend is, en wat voor ons dus heel veel vrijheid geeft om daarop verder te breien in de komende evenementen. Want Europa heeft niet dezelfde raiders en facties als Amerika.

Er zullen ook wel veel bekenden dingen terug komen: Rad-roaches, lockpicking, hacking, ghouls, vault suits etcetera. We hopen op weekenden vol spanning, intrige, en persoonlijk plot. Veel anderen inhoudelijke dingen over de spelwereld willen we nog even niet prijsgeven, want het verrassingselement is ook leuk en die willen wij erin houden. 😉  

Wij streven naar veel vrijheid om je eigen speelstijl te uiten en ontwikkelen. We zijn zeer vrij in kostuums, props en wapens. Behalve dat we in eerste instantie niet met nerf pijltjes schieten, mag je wel met NERF’s spelen. Of eigen geprinte wapens. Onder de 8 kilo heb je niet eens een skill nodig om armour te dragen!

Ons eerste weekend wordt een play-test, alleen gespeeld door ervaren LARP’ers, om erachter te komen of wij nog aanpassingen moeten maken in onze skill lijst.

Maar we zijn daarna open voor iedereen die net als wij enorm veel passie heeft voor zowel LARP als Fallout. Beginnend of niet. Voor beginners in LARP zijn wij in de toekomst van plan een uurtje voordat ons evenement begint een crash course te geven in vechten, regels en termen.

Jammer genoeg wordt er op dit moment nog gewerkt aan een website en zijn we officieel nog geen vereniging of organisatie. Wel hebben we een Facebook groep: https://www.facebook.com/groups/vault25/ waar je op de hoogte kunt blijven van toekomstige evenementen.

See you in the Wasteland! 🙂


terug naar boven