Spelers Aan het Roer: Schaalbare Intensiteit In Sociaal Spel

19 maart 2022 Door Willeke Kort

Misschien herken je het wel: je gaat naar een larp om lekker ontspannen toe te kijken hoe andere mensen zich in de problemen werken, maar je wordt meegezogen in een draaikolk aan dramatische onthullingen en emotionele confrontaties totdat je bekaf en afgestompt staat na te suizen bij het tijd-uit praatje. Een andere keer sta je enthousiast klaar om de wildwaterbaan in te duiken, maar wordt er vrijwel niets met jouw verhaallijnen gedaan. Of misschien ben jij de verhaalleiding geweest die de feedback kreeg dat er te veel en toch ook te weinig plot was, en werd de helft van de verhaallijnen afgeslagen omdat men het te druk had terwijl je achteraf klachten hoort dat mensen zich verveelden. Met deze ontwerpuitdaging zijn we bij Verstand & Verlangen aan de slag gegaan.

Sociale speeltuin

Sommige verhalen hebben dappere helden nodig die de slechterik verslaan. Andere verhalen vragen oplettende puzzelaars om het mysterie te doorgronden. Maar op de nieuwe larp Verstand & Verlangen probeert de ‘slechterik’ je ten huwelijk te vragen en is het grootste mysterie waar de sappige nieuwe roddels vandaan komen. Elke aflevering is een bijeenkomst van de gegoede burgerij van een klein Nederlands dorpje in de Franse Tijd (1805~1810) waar men gezellig het laatste nieuws bespreekt, roddels deelt en misschien zelfs nieuwe roddels veroorzaakt. Sociaal spel staat met stip op één, en dit willen we graag zo toegankelijk mogelijk aanbieden.

Volume afstemmen

Zeker bij sociaal spel kan het van speler tot speler enorm verschillen waar de gulden middenweg zit tussen onvoldoende en overbodig plot. Hoe zou het zijn als je zelf kunt invullen hoe intens jouw ideale evenement moet zijn? Aan de hand van positieve en negatieve geruchten vullen we de wereld van Verstand & Verlangen met informatie en spelimpulsen, en iedereen kan op elk moment besluiten om nog een extra gerucht op te halen. Hoeveel geruchten we over jou schrijven ligt aan jouw eigen voorkeur. Is je doen en laten het gesprek van de dag, of vallen jouw acties minder op?

Bij nader inzien

Omdat het lastig kan zijn om lang van tevoren te voorspellen met hoeveel drama je wilt spelen, kun je tot een maand voor elke aflevering je intensiteit wijzigen. Daarmee bestuur je hoeveel plot er over jou wordt geschreven. Ook tijdens het evenement hou je zelf de teugels in handen. Als jij het idee hebt dat je weinig te doen of te bespreken hebt, kun je op elk moment een vers gerucht pakken en daarmee verder spelen. Zo help je niet alleen jezelf, maar ook degene over wie het gerucht gaat aan een nieuwe spelimpuls. Andersom kun je aan een spelleider of vertrouwenspersoon zeggen de noodrem aan te zetten, dan worden alle onuitgegeven geruchten over jou bevroren tot nader order.

Goede tijden, slechte tijden

Het zou natuurlijk erg makkelijk zijn om aan de top van de sociale hiërarchie te staan en ondertussen vrijwel geen geruchten toe te staan, en ook onderaan de ladder zou het erg veilig zijn om in stilte te bewegen. Maar extremen zijn interessant, en daar móet over gesproken worden. Zelfs als we hier weinig plot over zouden schrijven, dan zou hun positie roddels veroorzaken. Daarom stellen we de uiterste reputaties alleen beschikbaar voor spelers die voor hoge intensiteit kiezen. En dit is niet zonder risico: als alle ogen op jou gericht zijn, kan je reputatie in een oogwenk omslaan.

Ervaar het zelf

Kortom, Verstand & Verlangen is ontworpen om drama en intensiteit kunnen afstellen op individuele wensen. Ben jij ook benieuwd hoe dat er in de praktijk uitziet? Kijk voor meer informatie op www.verstand-en-verlangen.nl of kom een kijkje nemen op onze Discord server. Je kunt je nog tot en met 28 maart inschrijven voor de eerste aflevering op 2 juli, waar we je graag verwelkomen met thee en een afgestemde hoeveelheid roddels.


terug naar boven