LARP als vorm van Amateurkunst

21 maart 2017 Door Anne van der Kooij

Na mijn master Kunstbeleid- en Management had ik mijn eerste ‘echte’ baan bij het Landelijke Kennisinstituut voor
Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA). Het is een kennisinstituut dat kennis verzamelt en verspreidt over cultuureducatie en amateurkunst en netwerken creëert en versterkt. Het doel is om cultuureducatie en amateurkunst in Nederland te bevorderen.

Ik deed onderzoek naar netwerken tussen zorg-, welzijns- en cultuurinstellingen gericht op cultuurparticipatie voor ouderen. Tijdens een congres kwam bij collega’s van het LKCA LARP ter sprake. Ik vertel mensen niet zo snel dat ik aan LARP doe omdat mensen er soms (dankzij de media) rare ideeën over hebben. Dit gesprek was echter heel positief. Mijn collega’s zagen het als vorm van (jongeren) cultuur en wilden er graag meer over weten. Toen ben ik ‘uit de kast gekomen’. Het leverde veel oprechte nieuwsgierigheid en enthousiasme op en een nieuwe opdracht, namelijk het doen van een LARP verkenning voor het LKCA. Dat heb ik natuurlijk met beide handen aangepakt. Dit was de uitgelezen kans om LARP op een positieve manier bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Ik heb een reeks artikelen geschreven over LARP. Mijn streven was om te laten zien dat LARP heel breed en veelzijdig is. Daarbij heb ik gebruik gemaakt van mijn eigen ervaringen, de ervaringen uit mijn netwerk en ik heb nieuwe ervaringen opgedaan.

Het eerste artikel is een introductie van mijzelf en LARP. Ondanks de veelzijdigheid van LARP heb ik toch geprobeerd om het kort uit te leggen voor mensen die niets van LARP afweten. Vind jij het moeilijk om vrienden, familie en misschien zelfs collega’s die niet aan LARP doen uit te leggen wat LARP is? Ik hoop dat dit artikel dan helpt!

Sinds deze opdracht staat LARP op mijn CV en ben ik er veel opener over. Dat heeft tot nu toe alleen nog maar leuke reacties opgeleverd. Op dit moment werk ik bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu en daar weten mijn collega’s ook van mijn gekke hobby af! Misschien helemaal nergens voor nodig dus om er zo geheimzinnig over te doen.


terug naar boven